Betalen in Canada

Als je naar een vreemd land buiten de Europese Unie gaat, is het belangrijk om je te verdiepen in de betaalgewoonten van dat land. Hierdoor voorkom je dat je voor verassingen komt te staan. Hoe gaat het betalen in Canada?

In Canada is de muntsoort de Canadese dollar, officieel afgekort als CAD. Eén Canadese dollar is ongeveer gelijk aan € 1,50. De Canadese dollar is niet hetzelfde als de Amerikaanse Dollar, hoewel het vaak wel mogelijk is om met Amerikaanse dollars af te rekenen tegen de geldige wisselkoers.

De één dollar munt wordt ook wel de Loonie genoemd. De naam is afgeleid van de “loon” wat een bekende Canadese vogel is. De afbeelding van deze vogel staat ook op de munt.

De twee dollar munt noemt men ook wel de Toonie. Op een kant van deze munt vind je een afbeelding van een ijsbeer, terwijl de andere kant een beeltenis van Queen Elizabeth II is te zien. Deze beeltenis is trouwens op elke Canadese munt zichtbaar.

canada dollar Loonie en Toonie
Toonie (links) en Loonie (rechts

Pinnen en creditcards in Canada

In veel grote plaatsen vind je voldoende pinautomaten die Nederlandse pinpassen accepteren (Maestro of Cirrus). Vrijwel overal kan je met creditcard betalen, zelfs voor kleine bedragen. Soms kan je zelfs alleen met je creditcard betalen. Dit is vaak het geval bij het huren van een auto, of bij de overnachting in een hotel. In dat geval doet de creditcard ook dienst als borg. Zorg dus dat je een geldige creditcard bij je hebt als je naar Canada gaat. In vrijwel alle gevallen accepteert men Visa, Mastercard en American Express. Zorg dat je de pincode van je creditcard weet!

Let op:  Sinds enige tijd blokkeren Nederlandse banken passen voor het gebruik buiten Europa. Dit doen zij om misbruik tegen te gaan. Laat uw pas(sen) dus deblokkeren voordat u vertrekt. Dit kan bij de meeste banken telefonisch, of via internet.

Fooien in Canada

Het is gebruikelijk om fooien te geven in Canada. Het is vaak een belangrijk deel van het inkomen van het bedienend personeel. Een percentage van 10% – 15% is hierbij gebruikelijk. Soms wordt de fooi automatisch in rekening gebracht. Als dat zo is staat het vermeld op de bon: gratuity / service charge included. In dat geval hoef je dus geen fooi te betalen.

 

Over rogier

Rogier (1974) is online marketeer bij zijn eigen onderneming: Webmonnik.nl. Qua reizen is hij o.a. geweest in Italië, Frankrijk, Engeland, Amerika (Las Vegas), Japan en Canada.

Speak Your Mind

*