Gebruiken, etiquette en gewoontes in Canada

Gewoontes in CanadaGa je op vakantie of voor zaken naar Canada, dan moet je natuurlijk op de hoogte zijn van de belangrijkste gewoonten, gebruiken en etiquette van de Canadezen.

Beleefdheid

Goede manieren worden zeer gewaardeerd, Canadezen zijn over het algemeen zeer beleefd en hoffelijk. In Canada kun je dus beter niet voordringen als je in een rij staat te wachten. Reis je met het openbaar vervoer, laat passagiers in bus en trein eerst uitstappen voordat je zelf instapt. Zorg ook dat je rechts op de roltrap staat zodat anderen desgewenst kunnen passeren.

Kerkbezoek

Bezoek je een kerk in Canada, dan moet je knieën en schouders bedekken.

Roken

Roken is in de meeste openbare gebouwen verboden. Ook in bars en restaurants mag meestal niet gerookt worden.

Koffie

Koffie. De koffie in Canada is meestal slap en wordt vaak in grote mokken met veel melk en suiker geserveerd.

Easy-going

Het leven is gemakkelijk in Canada: veel winkels zijn 7 dagen per week , vaak tot in de avond en soms zelfs 24 uur per dag. Canadezen eten vaak buiten de deur. Het tempo ligt lager dan in Nederland en mensen maken zich minder druk.

Begroeting

Bij het begroeten van mensen werkt het net zoals in Nederland: schud de hand, kijk de andere persoon aan en vergeet niet te glimlachen. Frans sprekende Canadezen groeten elkaar soms met twee zoenen op de wang. Spreek mensen in het Frans sprekende gebied altijd eerst aan met ‘u’ en niet met ‘je’. Er wordt pas getutoyeerd nadat dit nadrukkelijk afgesproken is.

Diner

Ben je bij mensen thuis uitgenodigd voor een etentje? Neem altijd iets mee, bijvoorbeeld een fles wijn, chocolade of bloemen. Ben je in Quebec, dan kun je voorafgaand aan een etentje ook bloemen sturen. Bij mensen thuis moeten de schoenen vaak uitgedaan worden. Houd hier rekening mee. Draag altijd schone en hele sokken. Moet je naar het toilet? Vraag naar de ‘washroom’ of ‘bathroom’ en niet naar the toilet. Dit wordt als zeer onbeleefd ervaren. Over het algemeen worden goede tafelmanieren zeer gewaardeerd. Dit geldt bij mensen thuis, maar ook in restaurants.

Tafelmanieren

De tafelmanieren in Canada zijn vergelijkbaar met die van Nederland en zijn over het algemeen vrij informeel. Wacht tot de ober je naar een tafel begeleid. Ga niet uit jezelf ergens zitten. Wacht met eten tot dat de gastvrouw begint te eten en plaats je ellebogen niet op tafel. Het ligt allemaal voor de hand, maar weet dat er veel waarde aan wordt gehecht in Canada.

Gerelateerd: Review boek: Cultuur bewust! Canada

 

Over Leonoor

Leonoor (1976) is senior SEA consultant bij een gerenommeerd zoekmachine marketing bureau. Ze is een reislustig type en heeft al veel landen bezocht. Canada is haar favoriete vakantiebestemming.

Speak Your Mind

*