Weer en klimaat in Canada

Wanneer gaan we onze reis naar Canada maken? Een belangrijke vraag bij het plannen van de reis. De timing hangt voor een belangrijk deel van het weer af. Voor ons is een zomers klimaat, zo rond 25 graden celcius, ideaal. Warm genoeg om een groot deel van de dag buiten te zijn, maar niet te warm om alleen maar onder een parasol te kunnen zitten niksen. Af en toe wat regen is niet erg, maar stel dat er maanden zijn met veel regen, dan houd en we daar wel rekening mee. Naar een wintersportvakantie zijn we ook niet op zoek. Kortom, wat is de beste reisperiode om met een camper door Canada reizen? En welke regio Canada past qua klimaat het beste bij onze wensen en eisen? We gingen op onderzoek.

Het weer in canada per provincie

Canada bestaat uit  tien provincies. We zullen in het kort het klimaat per provincie toelichten.

Weerkaart Canada

Weer in Alberta

In Alberta bevinden zich veel prairies en de Rocky Mountains. De provincie heeft een landklimaat en kent zeer hete zomers en zeer koude winters, met extreme temperaturen, van -50 graden in de bergen, tot +40 graden in het zuiden. Alberta staat bekend om één van de gebieden in Canada waar de meeste zon schijnt. Er komen Chinookwinden voor, waardoor de temperatuur plotseling met wel 10 graden kan stijgen. In de zomermaanden wordt het gemiddeld 22 graden, maar dan valt er meestal wel veel regen.

Beste reisperiode Alberta: juni t/m september.

Weer in Brits-Columbia

Deze provincie ligt aan de westkust van Canada. Het is zo’n grote provincie dat je er zelfs 2 klimaten hebt: aan de kust is een zeeklimaat met veel regen en in de bergen sneeuw (wintersport!). In het binnenland van Brits-Columbia heerst een continentaal klimaat: hete zomers, koude winters. Augustus is over het algemeen de warmste maand van het jaar met gemiddeld 23 graden. Januari en februari zijn de koudste maanden en de meeste neerslag valt in november en december.

Beste reisperiode Brits-Columbia: augustus. Dat is over het algemeen een warme maand met veel zonuren en niet al te veel regen.

Weer in Manitoba

In Manitoba kent men een landklimaat. In de winter kan het er echt koud en in de zomer redelijk warm worden. De gemiddelde temperatuur ligt echter niet echt hoog. De maxima van 17 graden overdag heb je in de zomer (juli), in januari wordt het niet veel warmer dan -20 graden gemiddeld. De meeste regen valt in de maand september. In het zuiden komen regelmatig tornado’s voor. In Manitoba kun je in de wintermaanden het Noorderlicht zien.

Beste reisperiode Manitoba: wie het Noorderlicht wil zien, reist het beste in de winter naar Manitoba. Houd je van zonnig weer, dan zijn de zomermaanden juli en augustus het meest geschikt.

Weer in Newfoundland en Labrador

Newfoundland ligt aan de oostkust van Canada en heeft een zeeklimaat. Daardoor zijn de temperaturen gematigder dan op het vaste land en er valt redelijk veel regen. Er komen ook veel stormen voor. Aan de kust is het vaak mistig. In Labrador is een landklimaat, met meer uitgesproken temperaturen, zowel in de zomer als in de winter.

Newfoundland & Labrador staan er om bekend dat het weer er erg snel kan veranderen.

In de zomer wordt het er meestal niet veel warmer dan ongeveer 20 graden. In die periode valt meestal iets minder regen dan in de rest van het jaar. In januari en februari daalt de temperatuur naar ongeveer -10.

Beste reisperiode Newfoundland & Labrador: juni, omdat de temperaturen dan aangenaam zijn en er meestal niet al te veel regen valt.

Weer in New Brunswick

New Brunswick ligt in het zuidoostelijk deel van Canada en is één van de kleinere provincies van het land. Deze provincie kent een landklimaat, warme zomers en koude winters. In juli en augustus zijn de temperaturen het hoogst (ongeveer 25 graden) en schijnt de zon vaak. In de wintermaanden januari en februari wordt het gemakkelijk -15 tot -20 graden celcius. Er valt niet al te veel neerslag, alleen wat meer in het najaar.

Beste reisperiode New Brunswick: alle maanden, met uitzondering van de wintermaanden (vanwege de kou) zijn geschikt om naar New Brunswick te reizen.

Weer in Nova Scotia

Ook Nova Scotia is een kleine provincie in Canada en is eigenlijk een schiereiland aan de oostkust van het land. In Nova Scotia is een mild zeeklimaat. In de zomer wordt het er rond 20-25 graden, in de winter rond -5 graden celcius. Er valt redelijk veel regen, in de maand september wel iets minder dan in de rest van het jaar. Ook komt er veel mist voor, gemiddeld ongeveer 190 dagen per jaar! In de herfst en winter zijn er regelmatig tropische stormen en orkanen.

Beste reisperiode Nova Scotia: september en oktober.

Weer in Ontario

Ook Ontario is zo uitgestrekt, dat het klimaat per regio verschilt. In het Noorden heerst een continentaal klimaat (koude winters, zachte zomers), met redelijk wat neerslag. In de buurt van de grote meren valt zelfs nog meer neerslag. Juli en augustus zijn de warmste maanden van het jaar en is het ongeveer 25-26 graden. In de wintermaanden december t/m februari komt het kwik meestal niet boven nul.

Beste reisperiode Ontario: in de winter wordt het erg koud in Ontario, de zomermaanden zijn beter geschikt.

Weer in Prins Edwardeiland

De kleinste provincie van Canada is Prins Edwardeiland. Er is een gematigd klimaat op het eiland; redelijk koude winters, en redelijk warme zomers (gemiddeld 25 graden). In de herfst zijn de temperaturen ook nog vrij aangenaam; rond 18-20 graden in september. Er valt redelijk wat neerslag, vooral in de laatste drie maanden van het jaar.

Beste reisperiode Prins Edwardeiland: zomermaanden en vroege herfst.

Weer in Québec

Het zuidelijk deel van Quebec kent een landklimaat met warme zomers, koude winters en veel neerslag. In het noorden van Quebec heerst een Arctisch klimaat en vriest het in de winter permanent. In het midden vind je langere winters en zomers die over het algemeen wat korter zijn. Let op, er zijn dus grote temperatuur verschillen tussen Quebec Noord en Quebec Zuid. Juli en augustus zijn de warmste maanden van Quebec (gemiddeld 25 graden) en december t/m februari de koudste. Van mei t/m december valt de meeste regen.

Beste reistijd Quebec: juni t/m september, de temperaturen zijn dan aangenaam en zomers.

Weer in Saskatchewan

Saskatchewan ligt precies tussen Manitoba en Alberta in. In dit gebied vind je veel prairies. Er heerst een landklimaat, dus zeer warme zomers (zelfs rond 40 graden is mogelijk) en zeer koude winters. Er valt niet zo veel regen in Saskatchewan en in de zomer zijn er soms cyclonen. Juli en augustus zijn de warmste maanden, november t/m maart de koudste. De temperatuur is dan veelal onder nul. In de periode valt over het algemeen de minste neerslag van het jaar.

Beste reistijd Saskatchewan: augustus en september.

Conclusie weer en klimaat in Canada

Canada is zo’n uitgestrekt land dat er geen sprake is van één bepaald klimaat. De verschillen zijn groot: net als in Europa waar je in Scandinavië bijvoorbeeld een heel ander klimaat hebt dan in Griekenland.

Beste reismaand rondreis Canada

Het loont dus de moeite vooraf goed uit te zoeken wat voor weer er in de Canadese regio is die jij op het oogt hebt. Er is wel één algemeen advies te geven: wie een rondreis door Canada wil maken, kan het beste in de maanden mei, juni, september of oktober gaan. In die periode is het weer meestal overal prima.

Bronnen:

  • Klimaatinfo.nl
  • Landenweb.net

 

Over Leonoor

Leonoor (1976) is senior SEA consultant bij een gerenommeerd zoekmachine marketing bureau. Ze is een reislustig type en heeft al veel landen bezocht. Canada is haar favoriete vakantiebestemming.

Speak Your Mind

*