De tanks van je camper dumpen

Het mooie van een camper is dat je “off the grid” kunt leven. Je bent dus van niemand afhankelijk, want je beschikt over water, elektriciteit en sanitair. Dat is pure vrijheid! Echter, je moet wel periodiek je tanks legen, zodat je het afvalwater van je douche / gootsteen kwijt bent en natuurlijk ook de inhoud van je toilet. Dit “lozen” heet met een mooi woord: dumpen. Hoe pak je het “dumpen” aan en wat heb je daar voor nodig?

Dumpen

Een camper heeft (naast de benzinetank) nog 3 “holdingstanks” aan boord. Dit zijn: één tank voor vers water, één tank voor het afvalwater van je gootsteen en douche en tot slot één tank voor het afval van je toilet.

Grey Tank
De tank voor het afvalwater van je gootsteen en douche, wordt de Grey Tank genoemd.

Black Water Tank
De zogenaamde Black Water Tank bevat het afval van het toilet. Deze tank noemt men ook wel sewage holding tank.

RV Dump station / SaniDumps

Om je tanks te legen heb je een zogenaamd dump station nodig. Als je overnacht op een camping, dan is daar vrijwel altijd een dump station aanwezig. Vaak per plek en anders op één centraal punt. Een dump station bevat een afvoer naar het riool waar je jouw tanks in leegt. Soms kom je ook openbare dump stations tegen waar je (tegen betaling) je tanks kunt legen.

Aansluiting dump station

Een dump station kan je herkennen aan een van de volgende namen:
Sanitary Dump Station, RV Dump Station, Sani Dump Station, Dump Point, of gewoon dump station. Als je iets met “dump” ziet, dan zit je meestal goed.

Er zijn trouwens speciale websites en apps, waarmee je dump stations kunt zoeken in een bepaald gebied. Zo geeft de website sanidumps.com veel informatie over plaatsen in West-Canada.

Je tanks dumpen in de praktijk

Bij het ophalen van je camper krijg je altijd een instructie hoe je de tanks leegt en er wordt meestal ook een instructie op papier meegeleverd. Toch is het de eerste keer even “spannend”. Vooral omdat dan alles nog onbekend is en omdat veel mensen denken dat het een smerig klusje is. Dat laatste blijkt in de praktijk erg mee te vallen.

De meeste campers bevatten een controle paneel, waarmee je kunt zien hoe vol je tanks zijn. Hierdoor weet je dus of het noodzakelijk is om deze te legen.

Control panel holding tanks

Benodigdheden

  • Dump station / afvoer
  • Rubber handschoenen
  • Afvoerslang (sewer hose)
  • Emmer
  • Water
  • Chemicaliën

Stapsgewijs je tanks legen

  1. Parkeer je camper op de juiste positie, zodat de afvoerslang makkelijk bij het aansluitpunt van het dump station kan.
  2. Trek je rubberen handschoenen aan.
  3. Als je afvoer achter een klepje zit, open deze en controleer of de hendels van de tanks goed dicht zijn.
  4. Sluit de afvoerslang aan op de afvoerbuis (sewer outlet) en controleer of deze goed is aangesloten. Vaak is het een draaisysteem dat je een kwartslag moet draaien, waarna deze goed vastzit. Je wilt namelijk niet dat deze losschiet tijdens het lozen!
  5. Draai de dop van het dump station (afvoerpunt / put) en schuif het uiteinde van je slang in het gat. Niet te diep, maar wel diep genoeg, zodat deze er niet uit kan schieten. Leg eventueel een steen op de slang, zodat deze niet weg kan schieten als het afvalwater door de slang klotst.
  6. Open met de hendel de klep van de Black Water tank (Body Waste). Laat de tank volledig leeglopen. Je merkt vanzelf als deze leeg is, want dan klotst de slang niet meer en je hoort niets meer door de slang lopen. Spoel eventueel nog één of twee emmers met schoon water door het toilet.
  7. Sluit met de hendel de klep van de black water tank.
  8. Open nu met de hendel de grey tank (Liquid Waste) en laat de tank volledig leeglopen. Door deze volgorde te hanteren worden de achtergebleven resten van de grey tank direct weggespoeld.
  9. Sluit met de hendel de grey tank als al het afvalwater is weggelopen.
  10. Koppel nu de slang af (spoel deze schoon – bij voorkeur niet met je waterslang voor schoon water) en berg de slang op  in het speciale opbergpunt van je camper.
  11. Sluit de afvoer op de camper goed af met de dop. Plaats ook de dop op de afvoer van het dump station.
  12. Trek je toilet twee of drie keer door en gooi een speciale tablet met chemicaliën in het toilet, of gebruik speciale toilet-vloeistof uit een fles. Raadpleeg de instructie op de fles voor de juiste hoeveelheid.

RV dump

RV dump

RV dump

RV dump

RV dump

Ben je bang dat je bovenstaande vergeet? Download dan onderstaande dump-stappenplan in PDF-formaat en print die uit. Alle stappen heb je dan netjes samengevat op 1 A4 die je makkelijk kunt meenemen.

Bekijk ook deze video van camperbedrijf FraserwayRV over het dumpen:

Dump tips

Sta je een aantal dagen op dezelfde camping en heeft je plek een eigen afvoerpunt? In dat geval kan je de afvoerslang aangesloten laten op de put en je gray tank open laten staan. Hierdoor kan het water van je gootsteen en van je douche, direct weglopen.

Laat de black tank altijd dicht en leeg pas als deze minstens voor 2/3 vol is. Deze tank bevat namelijk “vast” afval en toiletpapier. Er moet voldoende druk in de tank zijn om dat goed weg te laten lopen. Dat kan pas als de tank voor een deel is gevuld.

Maak de afvoerslang niet schoon met de slang voor je verse water. Hiermee voorkom je dat deze in aanraking komt met ongewenste bacteriën van je afvoer. Er zijn speciale spuitbussen met ontsmettingsmiddel. Hiermee kan je de aansluiting op de waterkraan mee ontsmetten. Handig omdat je niet weet hoe de vorige “gast” is omgegaan met de kraan.

Chemicaliën en tolietpapier
Om het “vaste” afval en het toiletpapier in je grey tank sneller af te breken en om vervelende luchtjes tegen te gaan, is het noodzakelijk om chemicaliën te gebruiken. Dit kun je kopen bij campings en grote warenhuizen (is vaak goedkoper). Wij hebben een aantal keer tabs gebruikt en ook chemicaliën uit een fles. Gebruik bij voorkeur chemicialen zonder formaldehyde, omdat dit slecht is voor het milieu. Sommige campings verbieden zelf het gebruik van chemicaliën dat formaldehyde bevat.

Koop daarnaast alleen toiletpapier dat is geschikt voor campers en gooi absoluut geen ander afval in je toilet. Doe je dat wel, dan loop je het risico dat je toilet verstopt raakt.

Meer over het toilet van je camper
Het toilet in je camper werkt net iets anders dan een “normaal” toilet. Het volgende filmpje laat dit goed zien:

Over rogier

Rogier (1974) is online marketeer bij zijn eigen onderneming: Webmonnik.nl. Qua reizen is hij o.a. geweest in Italië, Frankrijk, Engeland, Amerika (Las Vegas), Japan en Canada.

Comments

  1. Jullie website is in één woord geweldig! We hebben er al zoveel tips vanaf gehaald.
    Ook jullie reisverslag van Canada met veel plezier gelezen

  2. Hoevaak moet je tank dumpen bij een C25 ? Elke dag ?
    Bij gebruik van 2 personen

    • Dat is afhankelijk hoe vaak je hem gebruikt en natuurlijk ook voor wat. In onze camper zat een indicatielampje, waardoor je precies kon zien hoe vol de tank zat. Groet, Rogier

  3. Bedankt voor de duidelijke uitleg met foto’s. Heel fijn en bruikbaar.

Speak Your Mind

*