Bellen met je mobiele telefoon in Canada

Mobiel bellen CanadaTijdens je reis in Canada is het natuurlijk handig om te kunnen bellen.  Maar kan dat wel met je Nederlandse smartphone en werkt je Nederlandse abonnement in Canada? Dat zochten we uit en omdat we  echte Nederlanders zijn, keken we ook meteen naar de kosten.

Mobiele netwerk VS en Canada

Het mobiele netwerk in de VS en Canada zit op een andere bandbreedte dan in Europa. In Europa maken wij gebruik van GSM-900/1800/2100, in de VS en Canada van CDMA 850/1900. Dat houdt in dat je alleen met je Nederlandse mobiele telefoon kunt bellen als dat toestel geschikt is voor deze frequenties -en- codering. Het is dus niet zo dat je met elke willekeurige triband of quadband telefoon kunt bellen in Canada.

 

Nederlandse smartphone gebruiken in Canada

De populaire smartphones van dit moment zijn allemaal quad-band toestellen en vaak geschikt voor gebruik in Canada. Die kun je waarschijnlijk gewoon  gebruiken in Canada. Dat geldt dus voor bijvoorbeeld:

 • Samsung Galaxy Note 3
 • Sony Xperia Z1
 • LG Nexus 5
 • Samsung Galaxy S4 Mini
 • HTC One Mini
 • Sony Xperia Z
 • Samsung Galaxy S3 Mini
 • iPhone 5
 • iPhone 4

Het is wel raadzaam om voor vertrek te controleren of je telefoon probleemloos werkt in Canada. Dat kan o.a. op willmyphonework.net en GSMArena.com.

Wat kost mobiel bellen in Canada?

De kosten om te bellen met je Nederlandse abonnement hangen af van de kosten die je Nederlandse provider berekent. De kosten lopen meestal snel op en je betaalt al snel 1 euro per minuut als je een Nederlands abonnement hebt en €1,50 als je een Nederlandse pre-paid kaart hebt. Verwacht je veel te bellen in Canada, dan is het te overwegen om een SIM kaart met pre-paid tegoed aan te schaffen. Het is dan wel belangrijk dat je én een geschikt toestel hebt (tri-band of quad-band) en dat je toestel SIM-lock vrij is. Een “pay-as-you-go SIM kaart” koop je  in Canada voor ongeveer $10. Heb je een iPhone, dan is het voordeliger om een SIM kaart bij een Canadese Apple Store aan te schaffen.

De belkosten binnen Canada zijn ongeveer $0,30 – $0,40 per minuut.

Contact houden met het thuisfront

Op steeds meer plekken in Canada is WiFi beschikbaar: op campings, in hotels, in restaurants en op luchthavens. Het is  veel goedkoper om contact te houden met het thuisfront via bijvoorbeeld Skype, Whatsapp en Facetime. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je via de app WiFi Free Canada gemakkelijk WiFi spots in de buurt vinden.

Over Leonoor

Leonoor (1976) is senior SEA consultant bij een gerenommeerd zoekmachine marketing bureau. Ze is een reislustig type en heeft al veel landen bezocht. Canada is haar favoriete vakantiebestemming.

Comments

 1. Estee Ratus zegt

  Wat -vreemd- dat Cana zogenaamd op UMTS werkt, dat hebben we hier in Europa immers ook.
  Je zult bedoelen dat de VS en Canada op CDMA 850/1900 werken ipv GSM-900/1800/2100.
  De codering is anders, dus heb je niet zo maar een willekeurige Dual-Band telefoono nodig, maar eentje die de juiste frequentes -en- codering aan kan.

  Estee.

 2. Ik ben een leek, dus…. Kan iemand mij zeggen of ik met mijn Samsung Galaxy Core LTE kan bellen in Canada? Ik snap al die technische gegevens op die GSM-Arena site niet….

 3. liamilder zegt

  Kan ik met mijn samsung S4 MINI GT -109195 bellen in Canada

 4. Beste nn
  Ik hoop over 2 weken naar Canada te gaan .
  ik heb een galaxy core plus en altijd gewoon een prepaid kaart van vodafone. Kan ik dit toestel en zo ‘ n prepaidkaart ook gebruiken in canada?
  ik hoor het graag

  • Leonoor zegt

   Beste D, het beste kun je contact opnemen met Vodafone, zij kunnen je vraag vast beantwoorden. Goede reis! Groet, Leonoor

 5. ook de huawei toestellen.doen het goed

 6. Nathalie zegt

  Ik vertrek deze zomer naar Canada op vakantie !
  Kan iemand me zeggen of ik met mijn i phone 4 ( werkt nog prima) daar via internet kan whats appen , facetimen of wat dan ook ?
  Wat moet ik doen weten om dit te realiseren …… Ik heb al zoveel gelezen dat ik het even niet meer weet als leek 🙁

  Nathalie

 7. HALLO,
  Ik heb een Motorola Moto G tweede generatie, kan ik hier mee ik Canada mee bellen.

 8. Gaat in September van Halifax via via naar Toronto …maar kan ik mijn elephone P8000 nu gebruiken daar …is een nieuw merk op de markt …en wat is beter enn kaart vandaar of de mijne mrenemen ..is puur voor internet ,,free wifi canada

  Bvd voor al jullie hulp

 9. Ga in september naar Canada kan ik mijn alle iPad mee nemen en daar gebruiken en heb een Apple i phone met abonnement kan ik die ook gebruiken om bijv in de bus op internet te kunnen

 10. Ik ga over een week naar Ontario en Quebec. Kan ik mijn Samsung Galaxy J1 (2016) gebruiken in Canada? Hij is simlock vrij.

 11. Ik ben een leek op het gebied van het gebruiken van mijn telefoon in het buitenland. Een maand geleden ben ik verhuisd naar Milton, Ontario (Canada). Nu wil ik graag een Canadese SIM kaart gaan kopen, maar ik vraag mij of ik mijn telefoon (Samsung Galaxy S3 Neo (I9300I)) wel kan gebruiken in Canada (Ontario) met een Canadese SIM kaart van Bell?

 12. Astrid zegt

  Hallo , wij gaan in september naar canada van calgary tot Vancouver , wehebben beide iphone 7
  Kunnen we gewoon een simkaart kopen in nederland of beter een daar ???

 13. Margretha zegt

  Kan ik met een samsung Galaxy j5 bellen in canada

 14. Anthonia zegt

  Ik heb de info gelezen, maar kom er niet uit.
  Kan ik mijn MotoG5plus dual Sim in Canada gebruiken?
  Hoop in simpele termen het antwoord te krijgen 🙂

Speak Your Mind

*