Camperverhuurbedrijven in West-Canada: waar moet je op letten?

Als je bij een Nederlandse reisorganisatie een camperreis in West-Canada boekt, dan kan je vaak kiezen uit verschillende camperverhuurbedrijven. Die lijken in eerste instantie allemaal op elkaar, maar er zijn grote verschillen. Waar moet je op letten en wat zijn de verschillen? Wij zochten het uit.

Overzicht camperverhuurbedrijven West-Canada

Voor het huren van een camper (in het Engels: RV, ofwel Recreational Verhicle) heb je een camperverhuurbedrijf nodig. Of je nu rechtstreeks boekt, of via een reisorganisatie: je zult hier een keuze in moeten maken. Vervolgens selecteer je jouw ideale camper in het aanbod van het betreffende verhuurbedrijf. Tijdens mijn oriëntatie bij Nederlandse reisorganisaties, werden vrijwel altijd campers aangeboden van de volgende vier camperverhuurbedrijven:

 1. Canadream
 2. Cruise Canada
 3. Fraserway RV Rentals
 4. Four Seasons

Voordat ik dieper in ga op de verschillende aanbieders, zijn er een aantal zaken van belang bij de keuze voor een camperverhuurder.

Vertrek – en terugbrengpunt

Belangrijk is natuurlijk je vertrek- en eindpunt. De verhuurder moet daar aanwezig zijn om er überhaupt een camper te kunnen huren. Bekende vertrek- en terugbrengpunten zijn:

 • Calgary
 • Edmonton
 • Halifax
 • Toronto
 • Vancouver
 • Whitehorse
 • Halifax.

Als je de camper op een ander punt (drop-off) wilt terugbrengen, dan je startpunt (pickup) moet de verhuurder dit toestaan. Dit heet ook wel One Way verhuur. Vaak worden hier extra kosten voor in rekening gebracht. Vraag er naar als hier je voorkeur naar uitgaat.

Specifieke camper, of Run of Fleet

Vrijwel alle camperverhuurders hebben verschillende type campers beschikbaar. Vaak zijn deze onderverdeeld in klassen. Je kunt dus een specifiek model huren uit een bepaalde klasse, maar je kunt soms ook voor de optie Run of Fleet kiezen. In dit geval krijg je van de verhuurder een camper toegewezen uit jouw gewenste klasse. Omdat dit meer flexibiliteit biedt voor de verhuurder, krijg je vaak een aantrekkelijke korting.

Run of fleet

Zelf type camper selecteren, of run of fleet (CanaDream)

Transfer van en naar geselecteerde luchthavens en stadshotels

De meeste camperverhuurbedrijven liggen vlak bij een luchthaven. In veel gevallen is vervoer vanaf het vliegveld (of hotel) naar het verhuurbedrijf gratis.

Ophaaltijd

Wil je zo vroeg mogelijk je camper ophalen? Kijk dan goed naar de ophaaltijden die verhuurders hanteren. Dit kan namelijk verschillen. Let ook op de ophaal- en terugbreng dag i.v.m. weekenden en feestdagen.

Belangrijk: Je mag niet direct een camper huren als je in Canada aankomt. Tussen de aankomst in Canada en het afhalen van je camper, moet één hotelovernachting zitten.

Aantal chauffeurs

Als je een camper huurt, dan mag meestal maar één persoon de camper besturen. Wil je met meer dan één persoon de camper besturen, dan moet je dat afspreken met de verhuurder of reisorganisatie. Hiervoor betaal je vrijwel altijd een kleine opslag.

Leeftijd chauffeur

Let op de leeftijd van de chauffeur. Meestal is de minimale leeftijd 21 jaar en betalen chauffeurs tussen de 21-24 jaar een hogere borg.

Toegestane gebieden en Amerika

De gebieden waar je met je camper mag rijden zijn soms beperkt. Wil je bijvoorbeeld reizen naar het Noorden van Canada of naar de VS, dan is dat niet toegestaan, of je moet een toeslag betalen. Ook zijn er vaak specifieke regels voor onverharde wegen.

Convenience kits / kampeeruitrusting

Bij veel camper verhuurbedrijven kan je complete kampeeruitrusting huren, zodat je dat niet zelf hoeft te regelen. Dit wordt ook wel een convenience kit genoemd, equipment kit en/of personal kit. Afhankelijk van de verhuurder kan dit bevatten: keukengerei, bestek, servies, flesopener, kurkentrekker, stoffer en blik, kleerhangers, linnengoed, zaklantaarn, handdoeken, bijl, tuinstoel en campinggids.

Convenience kit

Extra opties / convenience kit (CanaDream)

Preperation fee

Vaak is er ook sprake van een preperation fee. Dit is het “startklaar” afleveren van de camper. Soms inclusief toiletchemicaliën, toiletpapier en huishoudhandschoenen. Wel zo handig!

Verzekeringen

Meestal zit bij de huurprijs van een camper een basisverzekering inbegrepen. De dekking kan per verhuurder verschillen. Ook heb je te maken met eigen risico en soms worden specifieke risico’s volledig uitgesloten. Er zijn vaak wel aanvullende verzekeringen mogelijk. Informeer vooraf goed wat is verzekerd en wat je eventueel extra nodig hebt.

Aantal kilometers

Een belangrijk kostencomponent is het aantal kilometers dat je denkt te gaan rijden. Meestal gaat dit in zogenaamde KM-pakketten. Probeer vooraf een inschatting te maken van het aantal kilometers dat je wilt gaan rijden. Op basis van deze informatie kan je bepalen of je een specifiek KM-pakket nodig hebt, of dat je beter kunt gaan voor een onbeperkt aantal kilometers. Ga je over het aantal afgesproken KM heen, dan betaal je extra per gereden kilometer.

Sommige verhuurders hebben als vroegboekkorting aantrekkelijke aanbiedingen met de km-pakketten. Informeer hier naar.

Borg

Vrijwel altijd moet je borg betalen als je een camper huurt. Zorg dus dat je voldoende limiet op je creditcard hebt en dat die na deze borg niet op is. Ook moet de creditcard op naam van de hoofdbestuurder staan.

Overzicht camperverhuurbedrijven Canada

Op basis van informatie uit de verschillende offertes, websites van de aanbieders en andere online bronnen, hebben we een beknopt overzicht van vier aanbieders gemaakt. Grote verschillen zitten vooral in de leeftijd van de campers en het serviceniveau van het verhuurbedrijf.

Over het algemeen geldt: hoe eerder je boekt, hoe voordeliger de prijs. Vaak zijn er zogenaamde vroegboekpakketten. Daarnaast is het goedkoper om buiten het hoogseizoen te boeken. Afhankelijk van het gebied, zijn bijvoorbeeld juni en september goed te doen. De prijs van de campers wordt vaak wekelijks bepaald en kan dus fluctueren. Bij verschillende verhuurbedrijven is er Nederlandstalig personeel.

1. Canadream

Logo CanaDreamCanadream heeft een vloot van zo’n 800 campers verdeeld over zeven verhuurpunten in Canada. Het bedrijf is in 1995 gestart en is beursgenoteerd. De leeftijd van de campers is zo’n 0-3 jaar. Er is keuze uit 5 verschillende type campers.

Aanbieder: Canadream
Verhuurlocaties: Calgary, Edmonton, Halifax, Montreal, Toronto, Vancouver, Whitehorse

Website: www.canadream.com
facebook: www.facebook.com/CanaDreamRV
twitter: twitter.com/CanaDreamRV
Instagram: instagram.com/canadreamrv
YouTube: www.youtube.com/user/CanaDreamRVRentals

2. Cruise Canada

Logo Cruise CanadaHet bedrijf Cruise Canada (onderdeel van Cruise America) bestaat zo’n 40 jaar. Er zijn zo’n 5 verhuurlocaties en 3 type campers. Het is een van de grootste camperverhuurders van Noord-Amerika. De campers zijn over het algemeen wat ouder, waardoor de prijs lager ligt.

Aanbieder: Cruise Canada
Verhuurlocaties: Calgary, Montreal, Toronto, Halifax, Vancouver

Website: www.cruisecanada.com

 3. Fraserway RV

Logo Fraserway RVFraserway RV bestaat sinds 1969 en heeft 11 verschillende type campers te huur. De campers zijn maximaal 3 jaar oud. Er zijn zeven verhuurlocaties in Canada. Dit bedrijf maakt de campers zelf! De organisatie staan bekend om de kwaliteit van de campers en de persoonlijke service.

Aanbieder: Fraserway RV
Verhuurlocaties: Abbotsford, Calgary, Edmonton, Toronto, Halifax, Vancouver, Whitehorse

Website: www.fraserway.com
facebook: www.facebook.com/Fraserway.RV.Rentals
twitter: twitter.com/MenInPlaid
Pinterest: www.pinterest.com/fraserwayrv
Instagram: instagram.com/fraserwayrv
YouTube: www.youtube.com/user/fraserwayrv

4. Four Seasons

Logo Four SeasonsHet verhuurbedrijf Four Seasons bestaat sinds 2006. Het is een dochteronderneming van Fraserway RV. Er zijn 5 type campers en de verhuurvloot bestaat uit ongeveer 250 campers. Campers die bij Fraserway uit de verhuur gaan, worden opgenomen in de verhuurvloot van Four Seasons.

Aanbieder: Four Seasons
Verhuurlocaties: Calgary, Edmonton, Toronto, Halifax, Vancouver

Website: www.fourseasonsrvrentals.ca
facebook: www.facebook.com/Four.Seasons.RV.Rentals
twitter: twitter.com/FourSeasonsRV

 Conclusie camperverhuurbedrijven Canada

Bij het samenstellen van je reis is de keuze voor het camperverhuurbedrijf en het type camper, een belangrijk onderdeel. Bepaal vooraf jouw belangrijkste criteria en leg dit voor aan het verhuurbedrijf zelf, of aan de reisorganisatie. Vraag o.a. naar de leeftijd van de campers, de vroegboekkortingen, de voorwaarden, de uitrusting, de KM-pakketten en de verschillende verzekeringen. 

Voor onze reis hebben we uiteindelijk voor Fraserway RV gekozen. Doorslaggevend voor ons was de jonge leeftijd van de campers en de goede service waar dit bedrijf om bekend staat. Uiteraard houden we je op de hoogte of ze dit waar maken. We hebben trouwens de tweepersoons camper MH19 gereserveerd.

Meer informatie

 

Over rogier

Rogier (1974) is online marketeer bij zijn eigen onderneming: Webmonnik.nl. Qua reizen is hij o.a. geweest in Italië, Frankrijk, Engeland, Amerika (Las Vegas), Japan en Canada.

Comments

 1. Beste Rogier,

  Allereerst: wat een ontzettend handige website!
  Ik heb er al wat info vanaf gehaald voor onze camperreis door West Canada in juli van dit jaar. Wij hebben ook de MH19 gehuurd van Fraserway. Hoe is dit jullie bevallen? Hebben jullie gebruik gemaakt van de douche in de camper? Zijn zij flexibel met het afspreken van een tijdstip bij het ophalen van de camper?

  Alvast heel erg bedankt voor je reactie.

  MVG,
  Femke

  • Hi Femke,

   Dank voor je reactie. De MH19 is ons goed bevallen (een uitgebreid verslag van de camper volgt nog) maar het is wel klein. Als je met zijn tweetjes bent moet je dus wel erg veel van elkaar houden 🙂 De douche is prima, maar wel voor even snel. Vooral als je niet verbonden bent met elektriciteit en water. Er is ook een buitendouche die je kunt gebruiken.
   Fraserway heeft ons prima geholpen. Bel of mail ze even van te voren om het af te spreken, dan weet je zeker of je camper klaarstaat op het moment dat jullie langs willen komen. Groeten, Rogier

Speak Your Mind

*