Dag 11: Naar Blue River

Omdat we gisteren niet terecht konden in Jasper, ontwaken we nu in Valemount op iRVin’s RV Park & Campground. Ik ben vroeg wakker en begin de dag met een rondje sporten over het campingterrein. De lucht is blauw, maar het is nog fris, de damp hangt boven het gras. Een prachtig zicht: het weidse veld, de zichtbare koude, met de blauwe lucht en besneeuwde bergtoppen op de achtergrond. Al snel begint de zon lekker alles op te warmen. We pakken weer in en vertrekken om 9 uur.

noor-ontbijt

Blue River

We vervolgen weg 5 South richting Blue River. Weer een fantastische weg met de mooiste uitzichten. In tegenstelling tot de vorige dagen is het hier minder ruig. Minder dennenbomen, maar wel meer andere soorten bomen. Er zijn stukken met velden en paarden en dan weer hele stukken zonder huizen. Het is hier groener en de planten diverser. In de verte zien we nog steeds de Rockies met hun besneeuwde toppen. Wat een mooie afwisseling. We dalen behoorlijk en als we dalen, stijgt de temperatuur. We weten het nu al zeker: het wordt een schitterende dag! We tanken eerst 93 liter voor 1.469 per liter. Dat is aanzienlijk duurder dan in Alberta (CAN 1.319).

Op weg naar Blue River

Al na een klein uurtje komen we aan op onze bestemming: Blue River Campground and RV park in het plaatsje  Blue River. We rijden het park op en campingbeheerder Michael geeft ons een kleine rondleiding. Het park is bijna leeg en we mogen zelf een plekje uitzoeken. Hierna besluiten we te gaan fietsen. We krijgen twee fietsen te leen (later blijkt dat we hier niet voor hoeven te betalen. Ze zijn hier niet zo moeilijk), waarna we de buurt gaan verkennen.

Blue River fiets

River Safari

Ongeveer 1 km van de campground zit River Safari, een bedrijf dat rivier en Jeep safari’s organiseert. Je kunt er ook een hapje eten (lunch) dus we besluiten daar als eerste naar toe te fietsen. We zijn een beetje sceptisch omdat we vermoeden dat het heel erg toeristisch zal zijn. Als we er aankomen zetten we de fietsen neer en lopen het gebouw op. Dat is een soort drijvend ponton met daarop een gebouwtje. Het ziet er gezellig en ontspannen uit. Dat blijkt binnen ook het geval te zijn. Buiten liggen diverse snelle boten die de rondvaarten verzorgen. We laten ons uitleggen wat de mogelijkheden zijn. De dame achter de balie spreekt met een Spaans accent en is wat chaotisch. We kunnen een rondvaart met de boot doen van 1 uur, of een jeep safari, of een combinatie van beiden. We besluiten alleen voor de boottocht te gaan. Dat kost CAN 80 per persoon + tax.

River Safari in Blue River

Vrij vlot kunnen we instappen samen met twee andere Nederlandse stellen, een stel uit België en een stel uit Zwitserland.  Onze gids is een hippe Spanjaard. Hij informeert hoe onze vakanties tot nu toe bevallen en welke wilde dieren we al hebben gezien. We vertellen over de beren en de wolf. Over dat laatste is hij oprecht verbaast, want dat komt niet zo vaak voor. Daar wil hij wel foto’s van zien.

Baby beren

We varen de rivier af en proberen wild te spotten. Alleen het varen op de rivier is al een beleving op zich. Sommige stukken hard en dan weer zachtjes. Er zijn meerdere boten op het water en de mannen overleggen via een communicatiesysteem met elkaar. We varen heel langzaam langs de bedding van Murtle Lake en op een gegeven moment hebben we beet: in het struikgewas zien we een klein zwart beertje in een boom klimmen. Het kijkt ons nieuwsgierig aan en klimt dan weer naar beneden. Hierna zien we alleen nog een schimp heen en weer lopen. Wat gaaf om te zien! We varen tot slot nog naar een waterval waar we aan land gaan om het van dichtbij te bekijken. Ook weer een prachtig gezicht. Ook een fantastische plek voor muggen die ons direct weten te vinden. Hierna keren we terug naar het beginpunt. De boottocht heeft ruim 30 minuten langer geduurd dan het uur dat was gemeld.

River Safari Beertje

We bestellen allebei een burger die verrassend lekker smaakt. We eten deze buiten op het terras op, want de zon schijnt volop. Onze Spaanse gids komt nog even kijken naar onze foto’s van de wolf en bevestigt ons vermoeden; het is er eentje en dit is erg zeldzaam. Er heerst een fijne ongedwongen sfeer  bij River Safari en zo toeristisch als we vooraf dachten is het niet. Een aanrader!

River Safari in Blue River

Fietsen in Blue River

We stappen weer op onze fietsen en rijden in de buurt rond. We rijden een mooi pad op richting de bossen. Als het pad onverhard en behoorlijk steil wordt en we overal verse berenpoep zien, besluiten we toch voor de verharde wegen te gaan.  

Blue River fiets
We keren om en uiteindelijk komen we uit bij Eleonor Park in Blue River. Een klein meer met een park er omheen. Er zijn speeltoestellen voor kinderen. In de zomer is dit vast een fijne spot om te zwemmen en om te picknicken met kinderen.

Eleanor Park in Blue River

Nu is er verder niemand. Naast het meer ligt een spoorbaan. We zien een trein in de verte aankomen en maken foto’s. De machinist overziet alles in zijn stoere diesellocomotief. Als Rogier naar hem zwaait, drukt hij nog een keer lang op zijn toeter. Een imposant geluid, dat we tot nu toe constant in de verte horen. We kijken hoe de wagons passeren. Dat duurt eindeloos. Wat zijn die apparaten lang.

Trein Blue River

Beer op de weg

We fietsen nog wat rond en komen uiteindelijk weer bij de spoorwegovergang uit. Ik kijk over het spoor en zie een grote bruine beer over het spoor wandelen. Wat een joekel is dit. Ademloos kijken we hoe de beer naar ons toe wandelt. Onze fietsen zetten we neer, maar wel zo dat we er direct op kunnen springen mocht de beer te dichtbij komen. Heel spannend, want we weten dat beren heel erg hard kunnen lopen, zeker twee keer zo snel als mensen. We maken wat foto’s en kijken wat de beer doet. Uiteindelijk gaat hij de bosjes in en verdwijnt hij uit het zicht. Jammer, want we hadden hem nog beter willen zien. Als we later terug zijn op de camping vertelt Michael dat beren vaak het spoor afstruinen op zoek naar graan dat van de wagons valt. Als we een biertje drinken, komt de eigenaresse naar ons toe gelopen met de vraag of alles goed is. Ze maakte zich een beetje zorgen omdat we lang weg waren. Fijn idee dat ze daar op letten.

Beer in Blue River

Lees ook onze review van  Blue River Campground and RV park

Reisschema dag 11 - (c) Google Maps
Reisdag: 11
Datum: 11 juni 2014
Beginpunt: iRVins RV Park and Campground in Valemount
Eindpunt: Blue River Campground & RV Park in Blue River
Afstand: 89 km
Aantal beren gezien: 2

 

Over Leonoor

Leonoor (1976) is senior SEA consultant bij een gerenommeerd zoekmachine marketing bureau. Ze is een reislustig type en heeft al veel landen bezocht. Canada is haar favoriete vakantiebestemming.

Comments

 1. Wij hebben ook de Blue river bootsafari gedaan, we kunnen deze ook aanbevelen.
  Het is een erg relaxt sfeertje daar en we hebben in totaal 5 beren gezien.
  Een volwassen beer en even later een moeder met 3 cubs, erg leuk en spectaculair.
  Wij waren hier eind juli 2015.

 2. Hoi Leonoor
  Gave site hebben jullie gemaakt. Wij gaan zelf in september 2016 voor 3 weken met ook een Fraserway camper door Canada. We hebben bijna dezelfde route als die van jullie. We zijn erg benieuwd en we vermoeden dat deze reis de New Zealand reis maart 2016 qua natuur en ruigheid doet overschrijden., hoewel we iedereen NZ kunnen aanbevelen.
  Julie hebben ook filmpjes in het verslag gezet. Zijn die allemaal met een GoPro gefilmd? Opvallend was dat de beelden vrij stabiel waren. Welke mount hebben jullie gebruikt? Of uit de losse hand gefilmd?
  Groetjes Rick

  • Hi Rick,

   Dank voor je reactie. De meeste filmpjes zijn met een GoPro gemaakt. Ik had een mount voor een helm mee en een body-mount. De filmpjes op de camping heb ik gemaakt op een monopod. Ik heb nu een grip (FLY-X3 Handheld) die ik zou gebruiken om het te stabiliseren, maar die had ik toen nog niet. Er zijn nu trouwens veel meer mooie handhelds te krijgen die wellicht de moeite waard zijn. Maar als je net als ons actie wilt filmen, dan zal je toch een helmmount nodig hebben, of een body-mount.

   Succes!

   Groet, Rogier

Speak Your Mind

*