Dag 8: Banff ontdekken van boven

We ontwaken met een mooi vooruitzicht, want vandaag staat een wandeling door Banff National Park op het programma. Op aanraden van de VVV-dame gaan we eerst op zoek naar Wild Flour aan de Bear Streat in Banff downtown. Dat blijkt een leuke tent: goede koffie, gratis Wi-Fi, een fijne sfeer en heerlijk brood. Het zit er vol met andere wandelaars en fietsers.

wild-flour-banff

Sulphur Mountain

Hierna stappen we weer in de camper en rijden naar het startpunt van onze wandeling: de voet van de Banff Gondola. Als we daar aankomen, lijkt het weer te betrekken. Het is nog vroeg en fris, misschien is het beter om eerst maar op te warmen in de hot spring die er vlakbij ligt. We kijken even naar binnen en kunnen het buitenbad zien. Echt uitnodigend ziet het er niet uit. Op de rand van het zwembad zit een hele groep chinezen voor zich uit te staren. We hebben niet echt zin om er bij te gaan zitten. We rijden de RV terug naar de parkeerplaats en starten onze wandeling: ruim 650 meter omhoog naar de top van Sulphur Mountain.

Leonoor Sulphur Mountain

Deze bergtop heeft een uitzichtpunt dat bestaat uit een 500 meter lang pad met diverse niveau’s. Op het hoogste punt is het onderzoeksstation (Sulphur Mountain Cosmic Ray Station) te zien dat in de jaren 50 werd gebruikt om kosmische straling te bestuderen. Je kunt er komen met een gondel, of lopend via een stijl pad omhoog.

Wij gaan voor deze laatste optie. Dit is zo’n 5,5 km en 2 uur lopen. Het is een pittige wandeling, maar langzaam maar zeker komen we boven. Onderweg zien we weinig mensen, maar boven is het een stuk drukker. De gondel levert continu een stroom nieuwe toeristen af.

Banff Gondola

We zien een wild schaap grazen op een van de berghellingen. Hierna lopen we nog zo’n 500 meter verder over houten trappen naar het uitkijkpunt. Het uitzicht is werkelijk magnifiek. Je ziet Banff, het Fairmont Banff Springs Hotel, het Tunnel Mountain district (onze camping), diverse meren en rivieren en natuurlijk veel schitterende bergtoppen.

Sulphur Mountain uitzicht Banff

The fairmont Banff  Springs Hotel

Het is nu behoorlijk druk met wandelaars en andere toeristen. Maar goed dat het geen hoogseizoen is, anders had je over de hoofden kunnen lopen.

Sulphur Mountain Cosmic Ray Station

We besluiten met de gondel terug te gaan. Naar beneden lopen is toch een stuk minder aangenaam. Dat werd ook bevestigd op de heenweg, want toen hebben we heel weinig mensen zien afdalen. Het ritje met de gondel naar beneden duurt zo’n 8 minuten en is zeker de moeite waard. Ben je in Banff, dan is een bezoek aan de top van Sulphur Mountain echt een aanrader. Neem wel je jas mee, want het kan er goed koud zijn.

Banff is fijn

Hierna nog even het dorp in. Nog een koffie bij Wild Flour en een ijsje bij (volgens Readers Digest beste ijswinkel van Canada ) Cows in de grote winkelstraat. Er staat een flinke rij en dat lijkt niet onterecht. Het ijs is lekker en welverdiend na onze wandeling. Zelfs de hoorntjes worden vers gemaakt!

Cows Banff

We komen tot de conclusie dat Banff een fijne plek is: levendig, gezellig en veel leuke winkels en restaurantjes. Je kunt hier met gemak een hele vakantie spenderen, want er is veel te doen: wandelen, fietsen huren, paardrijden, relaxen in de hot spring, raften, kanoën en er zijn 1001 guided tours. Neem wel een gevulde portemonnee mee, want de meeste activiteiten zijn prijzig.

Detail: toen we door een steegje liepen zagen we iemand op een fiets vlak voor ons stoppen. Ik was meteen alert. Totaal belachelijk blijkt snel, want de jongeman zag een papiertje liggen. Hij was gestopt om dat op te rapen en weg te gooien. Wat een ontzettend goede mentaliteit!

Onderweg naar de camping besluiten we wat kleren te wassen in de laundry naast het hostel van Tunnel Mountain. De komende dagen zullen we namelijk veel overnachten op natuurparken en onze ervaring is dat daar geen wasmachines staan. Met één uur is de klus geklaard. We realiseren ons dat we een volgende keer veel minder kleren mee hoeven te nemen. Dit gaat prima zo. We drinken hierna nog wat op de camping in het zonnetje en maken een plan voor de volgende dag. En daar verheugen we ons op: rijden over de beroemde Icefield Parkway richting Jasper.

Coin Laundry Banff

Over Leonoor

Leonoor (1976) is senior SEA consultant bij een gerenommeerd zoekmachine marketing bureau. Ze is een reislustig type en heeft al veel landen bezocht. Canada is haar favoriete vakantiebestemming.

Comments

  1. Simone Verweij zegt

    Blij dat ik jullie site vond.! Wij gaan met twee vrienden van ons met twee campers een rondreis maken in West Canada eind mei met als begin en eindpunt Vancouver. De eerste twee nachten een hotel gereserveerd en daarna ligt alles nog open tot de retourdatum 27 juni. Ik denk dat we hier heel veel handige tips zullen lezen. Jullie horen nog van ons! Rinet, Koos, Dick en Simone

Speak Your Mind

*