Elektriciteit in Canada

Als je door Canada reist en je wilt je eigen elektrische apparaten gebruiken, let dan op. De aansluiting van het lichtnet in Canada is namelijk anders dan in Nederland, waardoor je stekker niet past. Daarnaast verschilt het voltage, waardoor niet al je apparatuur zomaar zal werken. Wat nu?

Stekkers Canada

Stopcontacten in Canada

De stopcontacten en dus ook de stekkers, zien er in Canada anders uit. Onze Nederlandse stekkers passen simpelweg niet in een Canadees stopcontact. Wil je een apparaat met een Nederlandse stekker gebruiken, dan heb je dus een speciale verloopstekker / reisstekker nodig die geschikt is voor Canada. Een reisstekker voor Amerika is ook geschikt voor Canada. Zo’n stekker met randaarde kost ongeveer €10.

Voltage in Canada

Met alleen de juiste stekker ben je er nog niet. In Nederland werkt het lichtnet met een spanning van zo’n 230 V / 50 Hz. In Canada is het voltage anders: namelijk 110 V / 60 Hz. Veel apparaten zijn echter zo gemaakt, dat zij overweg kunnen met beide voltages zonder dat je iets hoeft te doen. Of dat ook voor jouw apparaat geldt, kan je zien op het plaatje met specificaties dat je op elk apparaat vindt. Controleer dit goed!

Soms zit er een schakelaar op een apparaat waarmee je fysiek kunt wisselen van voltage. Vergeet deze niet terug te zetten, als je weer in Nederland bent!

Apparaat geschikt voor Canada?
Het apparaat links werkt direct in Canda. Bij het apparaat rechts moet je het schuifje omzetten

Apparaten die niet geschikt zijn voor 110 Volt kan je niet gebruiken, of je moet een spanningsomvormer gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar voor ongeveer €20.

Over rogier

Rogier (1974) is online marketeer bij zijn eigen onderneming: Webmonnik.nl. Qua reizen is hij o.a. geweest in Italië, Frankrijk, Engeland, Amerika (Las Vegas), Japan en Canada.

Comments

 1. Aagje van der Meer zegt

  Help.
  Ik heb eeen senseo koffiepadmachine meegenomen voor mijn nicht in Canada maar niemand hier kan ons adviseren over welke stekker te gebruiken.
  Het plaatje zegt 220/240 V 50Hz.
  Ik heb wel een reisstekker bij me maar we zijn bang de boel op te blazen.
  Heb je een suggestie?

  • Het apparaat moet een schakelaar hebben om op 110 volt te kunnen werken. Die moet je dan omzetten in Canada. Daarnaast moet je een verloopstekker hebben om de Nederlandse stekker te kunnen gebruiken in Canada. Deze zijn voor zo’n 10 euro te koop. Je ziet de foto in het artikel.
   Succes!

 2. Alexander Brok zegt

  Hallo,
  Bij navraag bij onze Camperverhuurder bleek dat alleen de reisstekker met 2 pinnen werkt in het voertuig. Die met 3 pinnen werkt dus NIET.
  Controleer dus van tevoren welke stekker (type A of B) je nodig hebt… en in geval van twijfel neem je ze beide!

 3. Ik heb een “Tiffany Style” lamp vanuit Canada meegenomen naar Nederland, kan ik daar een nieuwe stekker aanmaken , of moeten er nieuwe draden door de gehele lamp?
  Uw antwoord word geapprecieerd
  Met dank, eefje

  • Dank voor je vreaag Eefje. Misschien heb je voldoende aan een reisstekker (canada naar Europa) maar het kan ook zijn dat je een omvormer nodig hebt. Dit kan je het beste even navragen bij een electronicawinkel. Succes.

 4. Michel Teunisse zegt

  Wij hebben een naaimachine uit NL met een 220-240 volt en 50Hz. Deze gaat via kabel nr 12 volt 5W. Kunnen we die in Canada gebruiken? En alleen met canadese stekker? Alvast dank en groet, Michel

Speak Your Mind

*