Dag 3: Op weg naar Kelowna

De nacht duurde lang: de jetlag, de voorbij rijdende treinen en alle indrukken spoken door mijn hoofd. Toch voelen we ons redelijk uitgerust. We pakken alles in, koppelen de camper los en vertrekken richting Kelowna.

Coquihalla Hwy 5

De weg die we volgen (Coquihalla Hwy 5) naar Kelowna is spectaculair en gaat in het begin dwars door de bergen. Deze weg heeft de Kettle Valley Railway vervangen, omdat de treinbaan in de winter vaak dicht moest door het slechte weer.

Ccoquihalla Hwy 5

Om de gevolgen van het slechte weer voor auto’s te minimaliseren, zijn er speciale tunnels gemaakt op plekken waar veel lawines voorkomen. Dit zijn de zogenaamde Avalance tunnels, waarbij The Great Bear Snowshed een van de bekendste is.

The Great Bear Snowshed
The Great Bear Snowshed – (c) Google Maps

De weg heeft op sommige plekken zeer steile hellingen en net zulke steile dalen. Chauffeurs worden uitgenodigd om een brake test te doen op een speciale parkeerplaats. Ik zie wat een “runaway lane” is. Dit zijn aparte wegen die aan het einde van een sterke daling omhoog lopen. Dit is gedaan voor voertuigen waarvan de remmen niet goed meer werken. Zij kunnen dan tegen deze speciale weg oprijden om af te remmen. Lijkt mij geen leuke actie om te moeten ondernemen, maar het alternatief is erger. Discovery Channel Canada heeft zelfs de serie “Highway thru hell” gemaakt over deze weg. In de winter wil je hier niet zijn!

Runaway lane
Runaway Lane – (c) Google Maps

Jammer dat we vooraf niet wisten dat deze weg zo spectaculair zou worden, want dan hadden we de GoPro camera op de motorkap gemonteerd.

Onze eerste tankbeurt

We rijden het plaatsje Merritt in. Een kleine plaats, ontstaan in 1893. Aan de rand van Merrit tanken we voor het eerste keer. Parkeer je RV met de tankdop wel naast de pomp. Wij moesten onze RV omkeren omdat de dop aan de verkeerde kan zat en de slang niet uitrolt. We twijfelen welk van de loodvrije benzine we moeten tanken. Een van de medewerkers komt ons helpen en geeft aan dat de goedkoopste loodvrije benzine prima is. Dat is 87 Octane. Informeer vooraf bij jouw verhuurder wat de juiste benzine is voor je camper.

Tanken

We zijn voor een halve tank zo’n CAN 100 kwijt. Uiteraard betalen we met creditcard. Deze keer in een automaat aan de pomp. Je geeft een maximaal bedrag op dat in veel gevallen direct geïncasseerd wordt (in ons geval vaak de maximale CAN 120). Dit wordt na het tanken direct weer teruggeboekt. Hierna wordt het daadwerkelijke bedrag afgeschreven. Controleer dus goed je afschriften! Kijk sowieso altijd goed bij creditcardbetalingen voordat je op OK klikt, want CAN 210 kan makkelijk CAN 2100 worden als iemand even niet oplet!

Lunchen in Merritt

De klok slaat 12 uur. We gaan eens kijken of we ergens kunnen  lunchen.

In Merrit heeft de tijd behoorlijk stil gestaan. Kleine winkels en het ziet er allemaal ook wat minder welvarend uit. We parkeren de RV en lopen een hardware store binnen. We kopen er een handcitruspers, wat touw en ducktape. Dat laatste om het klepje van de afvalklep vast te zetten. Deze is tijdens het rijden open gegaan en laat zich niet zo makkelijk vastzetten. Iets waar Humprey van Fraserway RV ons al voor had gewaarschuwd.

Ons valt het Coldwater Hotel uit 1908 op. Het is gebouwd in de vorm van een oude saloon. We gaan naar binnen en bestellen een salade en een broodje met langzaam gegaard vlees. Ook bestellen we koffie. Wat we al vermoedden: niet te drinken. Het eten was niet bijzonder, maar het geheel was zo fout dat het eigenlijk erg leuk was.

Coldwater hotel Merrit

Kom je in de buurt van het plaatjes Merrit en besluit je door te rijden.. geen probleem: je mist niets. Tenzij je van Country muziek houdt, want daar is deze plaats beroemd om.

Hierna vervolgen we onze weg richting het RV park. De weg is de Highway 97C van Merrit richting Kelowna. Iets minder spectaculair dan de route naar Merrit, maar nog steeds indrukwekkend.

Vrijheid
Onderweg nog even gestopt in een centrum in West-Kelowna. Een paar supermarkten bekeken en een Starbucks koffie gehaald. Hier realiseer ik mij voor het eerst hoeveel vrijheid onze camper biedt. We staan stil op de parkeerplaats en ik maak gebruik van ons eigen toilet. Als ik uit het toilet stap en mijn handen was, kijk ik door het grote raam naar de winkelstraat en de wandelende mensen. Ik realiseer mij dan dat we alles bij de hand hebben en dat we van niemand afhankelijk zijn. Als het moet kunnen we hier een paar dagen staan, zonder iets nodig hebben. Dat dringt nu pas goed tot mij door. Geweldig!

Voordat we gaan spot ik nog een gecombineerde auto/hondenwasstraat. Mooie combinatie. Dan rijden we verder richting onze camping. Al snel komen we uit in Kelowna. Hier is het druk. We staan zelfs even in de file en dat is wel weer wennen.

Car and dog wash

Canyon Farms RV park

Onze eindbestemming vandaag is Canyon Farms RV park. Dit RV-park ligt net buiten de stad op een soort boerderij. Er hangt een welkomstbrief aan het hek met instructies en uitleg over onze plaats. Hierna rijden we het terrein op en parkeren de RV op onze toegewezen plek. Even later ontmoeten we de eigenaresse die een bakje komt brengen voor groenten- en fruitafval. Dit is voor de kippen. Deze komen aan het begin van het terrein direct naar je toe gerend als je in de buurt komt. Die mogen we dus zelf voeren met ons eigen groenten- en fruitafval.

Coldwater hotel Merrit

We kunnen direct betalen via Square. Het is een soort plugin voor je iPhone / Android waarmee je via een app een creditcardbetaling autoriseert. Super! Meteen even gekeken, maar (nog) niet beschikbaar in Nederland.

Het is een kleine camping met minder dan 10 plaatsen. Het ziet er allemaal keurig netjes uit. Er is een gebouw met één douche, één toilet en een wasmachine en droger. Dit ziet er allemaal superschoon uit. We kamperen op een “dry place”. Dit is een plek met alleen stroom. De overige plekken zijn volledig uitgerust.

We onderzoeken wat we de volgende dag in de buurt kunnen doen. Leonoor kookt een pasta met tomatensaus en gehakt. Hierna breekt een onweersbui los die al de hele middag dreigde. Daarna lekker ons bedje in.

Bekijk ook onze uitgebreide review van Canyon Farms RV park.

Reisschema dag 2 - Bron: Google Maps
Reisdag: 3
Datum: 3 juni 2014
Beginpunt: Hope
Eindpunt: Kelowna
Afstand: 240 km
Aantal beren gezien: 0

 

Over rogier

Rogier (1974) is online marketeer bij zijn eigen onderneming: Webmonnik.nl. Qua reizen is hij o.a. geweest in Italië, Frankrijk, Engeland, Amerika (Las Vegas), Japan en Canada.

Speak Your Mind

*