Hoe zit het met het tijdsverschil tussen Nederland en Canada?

Als je naar Canada reist, dan krijg je te maken met een tijdsverschil. Dit geldt zowel bij het reizen naar Canada, maar ook bij het reizen door Canada zelf. Hoe dat precies zit, hebben we voor je uitgezocht.

Timezones
Standaard tijdzones – Bron: WikipediA

De wereld is opgedeeld in tijdzones. Als je een tijdzone passeert, dan komt er één uur bij, of gaat er één uur af. Er zijn meer dan 24 tijdzones. De tijd in een bepaalde tijdzone wordt aangegeven als het tijdverschil van de zone op de nulmeridiaan van Greenwich (UTC). Nederland loopt 1 uur voor op de nulmeridiaan. De tijdzone van Nederland wordt dan ook aangeduid met UTC+1.

Tijdsverschil binnen Canada

Canada is zo groot, dat het maar liefst 6 verschillende tijdzones kent. Vlieg je van het ene uiterste puntje van Canada naar het andere uiterste punt, dan scheelt dat dus 6 uur.

Tijdens je camperreis kan het dus zomaar gebeuren dat je een tijdzone kruist. In dat geval moet je dus je klok één uur aanpassen.

Timezones binnen Canada

Kaart van de Canada met tijdzones – Bron: WikipediA

Plaats in Canada   |   Tijdsverschil met Nederland
Aklavik – 8 uur
Edmonton – 8 uur
Halifax – 5 uur
Montreal – 6 uur
Ottowa – 6 uur
Toronto – 6 uur
Vancouver – 9 uur
Winnipeq – 7 uur

 

Zomertijd Canada

Verder is de tijd in Canada afhankelijk van de zomertijd. Iedere provincie mag trouwens zelf beslissen of ze de zomertijd wel, of niet toepassen. Daarnaast verschilt de datum dat de zomertijd ingaat ook nog tussen de provincies.

Vliegen naar Canada en weer terug

Als je naar Canada vliegt ga je terug in de tijd. Het is daar vroeger. Hoeveel vroeger is afhankelijk van de plaats waar je naartoe gaat. Onze reis start en eindigt in Vancouver. Het tijdsverschil tussen Nederland en Vancouver is 9 uur.

Vliegen van Nederland naar Vancouver

Als je in Nederland op zaterdag vertrekt op 12:00 uur ’s middags en de vlucht duurt 9,5 uur, dan kom je 21:30 in Vancouver aan als je uitgaat van de Nederlandse tijd. Echter: het tijdsverschil met Nederland is 9 uur, waardoor je op zaterdag in de middag aankomt om 12:30 Canadese tijd. Je zaterdag duurt dus heel lang!

Het is verleidelijk om na aankomst meteen je camper op te halen. Dat mag echter niet, want er moet minimaal 1 nacht tussen de vlucht en het ophalen van je camper zitten!

Vliegen van Vancouver naar Nederland

Als je in Canada op zaterdag vertrekt op 12:00 ’s middags, en je vlucht duurt zo’n 9 uur, dan kom je om 21:00 aan in Amsterdam als je uitgaat van de Canadese tijd. Echter is het verschil +9 uur waardoor je op zondag 06:00 ‘s morgens aankomt als je uitgaat van Nederlandse tijd.

Meer informatie over het tijdsverschil tussen Nederland en Canada

 

Over rogier

Rogier (1974) is online marketeer bij zijn eigen onderneming: Webmonnik.nl. Qua reizen is hij o.a. geweest in Italië, Frankrijk, Engeland, Amerika (Las Vegas), Japan en Canada.

Comments

  1. als het hier in nederland zomer is. is het dan ook zomer voor canada ?

Speak Your Mind

*