Camperreis Canada: 10 reisorganisaties vergeleken

Als je een camperreis door Canada gaat maken, dan kan je alles zelf regelen zoals de vlucht, de huur van je camper, alle verzekeringen, etc. Je kunt ook een reisorganisatie inschakelen die pakketreizen verkoopt en dus alles voor je regelt. Wel zo makkelijk, maar welke Nederlandse reisorganisatie kies je dan?

overzicht-offertes-canada
Ga direct naar de conclusie.

In december 2013 wisten we voldoende van onze Canadareis om reisorganisaties te gaan benaderen. Er zijn diverse aanbieders gespecialiseerd in reizen door Canada. Wil je hier gebruik van maken, dan zal je dus een keuze moeten maken. Sommige aanbieders hebben een online wizard waarmee je direct je reis samenstelt. Deze wizards (b.v. Jan Doets en Tenzing Travel) helpen om je een goed beeld te vormen van alle keuzes die je hebt. Doorloop een aantal van deze wizards en noteer jouw voorkeuren.

Eerste selectie
Hierna zit je nog steeds met de vraag welke reisorganisatie je moet kiezen. Het is een belangrijke keuze, want het gaat doorgaans om veel geld. We hebben een eerste selectie gemaakt op basis van de online presentatie (websites, sociale media). Daarnaast hebben we gekeken of de betreffende partijen aangesloten waren bij instanties als SGR, ANVR en het Calamiteitenfonds. Hierdoor heb je meer zekerheid als zaken misgaan en als de reisorganisatie in de financiële problemen komt. Geen overbodige luxe in deze tijd.

anvr, sgr en het calamiteitenfonds

Offertes aanvragen

Vervolgens hebben we onze wensen zo concreet mogelijk beschreven in een e-mail. Hierin vroegen we concreet om een offerte op basis van onze wensen. In een spreadsheet zijn we bij gaan houden hoe snel we antwoord kregen en wat de relevantie van de antwoorden was. Tot slot zijn we de offertes gaan vergelijken om uiteindelijk onze winnaar te kiezen. Hierbij hebben we natuurlijk inhoudelijk naar de aanbieding gekeken, maar ook naar het contact dat we met de betreffende aanbieders hebben gehad.

Onze basisinformatie:

Aantal personen: 2
Periode: eind juni 2014
Aantal dagen: +/- 19
Vlucht: Rechtstreeks en bij voorkeur met KLM
Ophaal- en terugbrengpunt : Vancouver
Type camper: Klein model (+/- 6m) met toilet en douche+ uitrusting + onbeperkt aantal KM
Verzekeringen: Volledig verzekerd

De e-mail:

De e-mail

 We hielden alles bij in een spreadsheet:

Spreadsheet

Reisorganisaties vergelijken

We hebben de volgende reisorganisaties (in alfabetische volgorde) per e-mail benaderd op 2 december 2013:

Wat waren de reacties en hoe zagen de aanbiedingen er uit die we vervolgens ontvingen?


Offerte reisorganisatie Camperdeals.nl

logo-camperdeals

Op 6 december belde Camperdeals.nl (Travelworld) met een aantal vragen over de reis en vooral over de vlucht. Ze wilden graag onze gegevens ontvangen, zodat ze vrijblijvend onze vlucht konden reserveren. Verder gaf het bedrijf aan dat een ongelimiteerd aantal kilometers pas aantrekkelijk werd bij een reis van 6.000 km of meer, tenzij er een aanbieding zou zijn. In de offerte die we dezelfde dag ontvingen, was dit ook het geval. De aanbieding was inclusief een DV- C Deluxe Camper Van van Canadream. Op 09-12 werden we gebeld of alles goed was ontvangen en of de informatie duidelijk was. Enige dagen later kregen we nog een e-mail dat onze reis € 166 goedkoper werd in verband met een verlaging van de koersen.

Reactiesnelheid: Goed (offerte binnen 4 dagen)
Contact met organisatie: Goed
Gedetailleerdheid offerte: Goed


Offerte reisorganisatie CamperverhuurCanada.nl

logo-camperverhuurcanada

We hebben geen reactie ontvangen op onze e-mail.

Reactiesnelheid: Slecht
Contact met organisatie: Slecht
Gedetailleerdheid offerte: n.v.t.


Offerte reisorganisatie Canadareizen.eu

Logo Canadareizen.eu

Binnen 1 dag kregen we per e-mail een reactie van Canadareizen.eu. Het was geen uitgebreide offerte en alle onderdelen waren apart gespecificeerd. We hadden wel gevraagd om alle onderdelen zoveel mogelijk apart te specificeren (zodat we kunnen vergelijken) maar dit was wel heel spartaans. De verhuurmaatschappij van de camper was ook niet gespecificeerd. Wegens de rommelige opzet hebben we niet eens de moeite genomen om het eindbedrag zelf uit te rekenen. Op 8 januari kregen we nog een mail met de vraag of we al een beslissing hadden genomen en/of er nog vragen waren.

Reactiesnelheid: Zeer goed (1 dag)
Contact met organisatie: Goed
Gedetailleerdheid offerte: Slecht / geen echte offerte


Offerte reisorganisatie GO Canada

Logo GO Canada

Op 2 december ontvingen we een e-mail dat onze vraag ontvangen was, maar dat het door drukte iets langer kon duren. Dat bleek mee te vallen, want op 3 december ontvingen we een uitgebreid reisvoorstel van GO Canda. Het voorstel zag er netjes en verzorgd uit. Het voorgestelde verhuurbedrijf was Canadream en het type camper de DV-C.

Reactiesnelheid: Zeer goed
Contact met organisatie: Goed
Gedetailleerdheid offerte: Goed


Offerte reisorganisatie GreatLakes-Travel

Logo GreatLakes travel

Op 3 december ontvingen we een offerte van GreatLakes travel. De verhuurmaatschappij uit het voorstel was Canadream en het type camper Run of Fleet. Er werd ook nog een alternatief aangeboden (met kleine toeslag) in de vorm van de camper C19 bij Cruise Canada.

Reactiesnelheid: Zeer goed
Contact met organisatie: Goed
Gedetailleerdheid offerte: Zeer goed


Offerte reisorganisatie Jan Doets

logo-jan-doets

We kregen zeer snel een e-mail van Jan Doets. De reactie op onze e-mail viel ons echter tegen:

Wij helpen u graag met het samenstellen van uw vakantie. Heeft u al een kijkje genomen op onze website? U kunt namelijk helemaal op maat uw eigen camperofferte samenstellen via de volgende link op onze website: https://www.jandoets.nl/campertool. Na het invullen van uw reiswensen krijgt u een overzicht van alle campermaatschappijen, type campers, de vluchtmogelijkheden en uiteraard de prijzen. Op deze manier kunt u voor uzelf een goed vergelijk maken en bekijken welke camper het beste aansluit op uw wensen.

De wizard van Jan Doets is prima en komt ook met een aantrekkelijk voorstel, maar we hebben ze juist rechtstreeks benaderd voor persoonlijk contact. Sterker nog: een aantal weken eerder waren we bij een voorlichtingsbijeenkomst van ze geweest, dus ze hadden in het systeem kunnen zien dat we een zogenaamde hot lead waren.

Na dit bezoek en onze offertevraag, hebben ze verder niet de moeite genomen om bij ons te informeren of alles duidelijk was en/of het was gelukt met de online wizard. Dat gaf ons geen goed gevoel.

Reactiesnelheid: Goed
Contact met organisatie: Slecht
Gedetailleerdheid offerte: n.v.t.


Offerte reisorganisatie Tenzing Travel (Kuoni)

Tenzing Travel

Een dame van Tenzing Travel (voorheen: Kuoni) nam op 2 december telefonisch contact met ons op. Ze wilde weten naar welk type camperverhuurder onze voorkeur uitging. Daar zat namelijk verschil tussen. Volgens haar zou Cruise Canada goedkoper zijn, maar dan heb je wel te maken met campers (c19) van 5, 6 jaar oud. Fraserway RV zou betere kwaliteit leveren en iets meer luxe zoals bijvoorbeeld een dekbed. Qua reislengte gaf ze aan dat qua aantal kilometers 3.000 waarschijnlijk meer dan voldoende was, zodat we niet ongelimiteerd hoefden te boeken. Uit de vragen bleek dat ze haar best deed om onze wensen goed te inventariseren. De offerte ontvingen we één dag later. Deze was toch inclusief een ongelimiteerd aantal kilometers in verband met een vroegboekkorting. De verhuurder was Fraserway RV en het type camper de MH19. In de offerte stond de volgende passage:

Als laatste wil ik u graag nog attenderen op onze prijsgarantie op de camperhuur. Mocht u bij een andere Nederlandse reisorganisatie het zelfde camperpakket voordeliger zien, dan passen wij de prijs gelijk voor u aan.

De offerte zag er netjes en verzorgd uit. Ook werden we teruggebeld op 6-12 met de vraag of alles duidelijk was. Omdat de hele gang van zaken ons aansprak zijn we gaan rekenen en hebben we online bij een andere aanbieder dezelfde camperconfiguratie samengesteld. Deze bleek zo’n € 230 goedkoper te zijn. Dit hebben we aan Tenzing Travel voorgelegd in verband met hun prijsgarantie op camperhuur. Binnen één dag kregen we een aangepast voorstel met € 230 korting op de huur van de camper.

Reactiesnelheid: Zeer goed
Contact met organisatie: Zeer goed
Gedetailleerdheid offerte: Zeer goed


Offerte reisorganisatie Tioga Tours

Logo Tioga-tours

Op dezelfde dag van onze aanvraag ontvingen we de offerte. Dit was geen apart document, maar een duidelijk overzicht in de e-mail. De voorgestelde camperverhuurder was Fraserway RV en het type camper de MH-19.

Reactiesnelheid: Zeer goed
Contact met organisatie: Goed
Gedetailleerdheid offerte: Goed


Offerte reisorganisatie WRC Reizen

logo wrc-reizen

Ook WRC Reizen reageerde snel op ons offerteverzoek. Op dezelfde dag als onze aanvraag, ontvingen we de offerte. Het geselecteerde verhuurbedrijf was Four Seasons en het type camper een Motorhome 19ft.

Reactiesnelheid: Zeer goed
Contact met organisatie: Goed
Gedetailleerdheid offerte: Goed


Offerte reisorganisatie WTC.nl

Logo wtc-reizen

WTC.nl belde ons één dag na het versturen van ons verzoek met de vraag wanneer we precies wilde vetrekken. Dit in verband met de start van het hoogseizoen op 12 juni. Op 03 december ontvingen we de offerte in de e-mail zelf. Het verhuurbedrijf was Cruise Canada en het type camper de C19. Op 10 december kregen we een e-mail met de vraag of alles duidelijk was en of er nog aanpassingen gemaakt moesten worden.

Reactiesnelheid: Zeeg goed
Contact met organisatie: Goed
Gedetailleerdheid offerte: Goed


Conclusie

Het heeft ons verbaasd hoe weinig aandacht sommige reisorganisaties besteden aan onze aanvraag. Dit zijn toch reizen van enkele duizenden euro’s en je mag verwachten dat dit interessant is voor een reisorganisatie. Wij hebben onze informatie-aanvraag gedaan voor de grote drukte eind december, dus je zou verwachten dat er voldoende tijd was om onze aanvraag uitgebreid te behandelen. Dat viel dus bij diverse partijen tegen. Van CamperverhuurCanada.nl ontvingen we helemaal geen reactie en omdat Jan Doets het ons zelf uit liet zoeken, hebben we hen niet meegenomen in onze eindkeuze.

De prijzen die wij ontvingen op basis van onze vraag, lagen vrijwel allemaal rond de €4.200 – €4.900, uitgezonderd GreatLakes-Travel en WTC. Hun offertebedragen lagen aanzienlijk lager. Het vergelijken bleek trouwens knap lastig, omdat er allerlei variabelen zijn die bij sommigen wel zijn inbegrepen en bij anderen weer niet. Ook zitten er grote verschillen in de camperverhuurbedrijven en het type camper. Daarnaast specificeren sommige aanbieders alles heel duidelijk, terwijl anderen het als pakket aanbieden en je veel moeite moet doen om uit te zoeken wat allemaal inclusief is. Tot slot is de keuze voor de camperopties en alle verzekeringen ook sterk bepalend voor de prijs. Let er dus goed op, dat je de juiste zaken met elkaar vergelijkt!
Onze initiële vraag was eigenlijk te breed om makkelijk een goede vergelijking te kunnen maken. Deze aanpak gaf ons wel de gelegenheid om goed te ervaren welke aanbieder echt met ons meedacht en inhoudelijk onze wensen wist te vertalen in een mooi voorstel.

Onze initiële vraag was eigenlijk te breed om
makkelijk een goede vergelijking te kunnen maken.

Onze keuze

Ondanks de lastige vergelijking, sprong Tenzing Travel er voor ons positief uit. Vooral de inhoudelijke vragen en de uitgebreide toelichting gaven ons een goed gevoel. Zij namen meerdere keren contact met ons op om onze wensen door te nemen. Ze regeerden ook snel en adequaat op onze e-mails. Daarnaast waren ze ook kritisch. Dit bleek bijvoorbeeld uit de vraag of we wel een ongelimiteerd aantal kilometers nodig hadden, omdat ze uit ervaring wisten dat mensen minder rijden bij de voorgestelde vakantieduur. Ook hebben ze nog een keer de prijs aangepast i.v.m. de prijsgarantie voor de camperhuur. Ze waren zeker niet de goedkoopste aanbieder, maar het goede contact en het inhoudelijk meedenken heeft uiteindelijk de doorslag gegeven om voor Tenzing Travel te kiezen.

Uiteraard houden we je op de hoogte of ze hun beloftes waar maken!

Onze leerpunten

 • Boek zo vroeg mogelijk. Hoe eerder, hoe meer korting.
 • Probeer buiten het hoogseizoen te boeken. Juni en september zijn mooie alternatieven.
 • Stel eerst zelf je reis samen via een van de eerder genoemde online wizards om je een goed basisbeeld te kunnen vormen.
 • Probeer je reis en al je wensen zo goed mogelijk te omschrijven. Wil je echt goed kunnen vergelijken: definieer dan alle opties (inclusief camperverhuurder, type camper en alle verzekeringen) en gebruik die lijst om offertes op te vragen.
 • Maak een eerste online selectie van reisorganisaties. Let goed op of de aanbieder is aangesloten bij instanties als de ANVR, de SGR en het calamiteitenfonds. Controleer dat ook via de websites van die instanties zelf.
 • Benader de gewenste aanbieders met dezelfde vraag / wensenlijst.
 • Ga de reacties goed vergelijken. Zowel qua responsesnelheid, als qua inhoud en natuurlijk qua prijs.
 • Ga met ze in gesprek per mail en telefoon.
 • Durf te onderhandelen.
 • Kies op basis van concrete feiten, maar laat ook je gevoel meespreken.

Wat zijn jouw ervaringen met reisorganisaties van camperreizen in Canada?

Over rogier

Rogier (1974) is online marketeer bij zijn eigen onderneming: Webmonnik.nl. Qua reizen is hij o.a. geweest in Italië, Frankrijk, Engeland, Amerika (Las Vegas), Japan en Canada.

Comments

 1. Djessica zegt

  Ik zie Travel Home nergens staan. Had je daar ook geinformeert? Zelf ben ik daar ontzettend positief over en heb nu voor de 3 e keer daar geboekt. 10 mei vertrekken we weer 3 weken naar West- Canada. Alles tip top geregeld!

 2. Karin zegt

  Een organisatie die wij kunnen aanraden is Beleef Reizen. Zij hebben o.a. een afdeling die gespecialiseerd is in Canada. Wij hebben via hen geboekt. Dat is dan wel per auto maar ik ga er vanuit dat dat geen verschil maakt. Snelle reacties en goede info.

 3. Arie van Kemenade zegt

  Ik heb goede ervaringen met GreatLakes-Travel. Ik heb er vorig jaar voor het eerst een reis naar Zuid-West Amerika geboekt,met daarin alle highlights. Dit was ons zo goed bevallen dat we hebben besloten om dit jaar weer via GreatLakes-Travel een reis naar Canada te boeken. Deze mensen zijn zelf meermaals in Canada en Amerika geweest waardoor ze ons van erg goed advies hebben voorzien. ik wens jullie veel reisplezier in Canada!

Speak Your Mind

*