Dag 1: vertrek naar Canada

Vandaag was de grote dag: ons vertrek naar Canada. Altijd onwerkelijk en onwennig zo’n vliegreis. Niet echt mijn favoriete hobby, maar onontkoombaar. De check-in op het vliegveld loopt soepel. KLM maakt sinds enige tijd gebruik van de mogelijkheid om zelf je bagage in te checken in een soort automatische drop-off. Daar stond een behoorlijke rij, maar  het ging toch nog redelijk snel. Het valt ons op dat bijna niemand gebruik maakt van de “oude” manier om koffers af te geven en in te cheken. Dat zou dus sneller zijn gegaan.

Vliegtuig Canada

Tip: ik heb nogal wat camera’s meegenomen die vrij nieuw zijn. Daar heb ik de bonnen van meegenomen om eventuele vragen bij terugkomst door de douane, te kunnen beantwoorden.

Vervolgens door de douane. Ik verwacht dat de handbagage direct zou worden gecontroleerd, maar dat gebeurt bij internationale vluchten bij de gate zelf. Ook moet je daar door de bodyscanner. Onze blauwe vogel stond al op ons te wachten, maar we konden niet direct doorlopen, waardoor het erg druk werd achter de douane en er een chaotische situatie ontstond. Dat zou beter kunnen!

Hierna zo’n 9,5 uur in het vliegtuig. Vooraf hebben we de indeling van ons toestel goed bekeken en stoelen uitgezocht die ons het meeste aanspraken: zo ver mogelijk naar voren en in een rij van twee. Welke stoelen nog beschikbaar zijn is vaak afhankelijk van de tijd dat  je boekt. De indeling (economy-class) was 2 stoelen – 4 stoelen – 2 stoelen. Door een rij met twee stoelen (in ons geval rij 25 A+B) te kiezen zit je altijd naast elkaar. Hierdoor heb je iets meer privacy en hoef je niet over een vreemd persoon te klimmen als je een stukje wilt lopen.

Stoelen vliegtuig

Wat kan ik verder van de vlucht zeggen… vervelend en krap, maar uiteindelijk ging het sneller dan vooraf gedacht. Rond 14:00 lokale tijd landen we.

Onze eerste stappen in Vancouver

Wat direct opvalt is dat het vliegveld van Vancouver er mooi uitziet. Ruim, licht en schoon. We dalen een grote trap af en komen in een soort centrale hal. Hier bepalen douane-beambten of je het land in mag. Om hier te komen hebben ze een hele lange slingerrij gemaakt. Om moedeloos van te worden, maar dat soort dingen moet je gewoon gelaten op je af laten komen.

Vliegveld Vancouver

Uiteindelijk ging het best wel snel. In het vliegtuig moet je een kaart invullen met je gegevens en de reden van je verblijf. Die bekijkt de ambtenaar aandachtig waarna hij er vragen over stelt. Toen we vertelden dat we voor “holiday” kwamen vroeg hij door: “wat gaan jullie doen”. We vertellen over onze RV-tocht. “Bij wie heb je die geboekt?” Tot slot vroeg hij wat we voor werk doen. Hierna is hij overtuigd en krijgen we de felbegeerde stempel in ons paspoort. We zijn nu officieel in Canada.

Canada stempel

Tot slot nog de bagage halen. Die ligt al op de band. Hierna nog langs de bagagecontrole. Je mag maar beperkt eten, drank, etc. meenemen naar Canada. Je bagage moet je dus inklaren. Steekproefsgewijs lijken ze bagage te controleren. Wij konden gewoon doorlopen.

Vriendelijke mensen

Wat direct opviel was de vriendelijkheid van de mensen. Stuk voor stuk erg aardig en erg behulpzaam. Er was een pendelbus naar ons hotel, maar omdat we die niet zo snel konden vinden hebben we maar een taxi genomen. Ons hotel was het Sandman Signature airport hotel. Er blijken echter twee Sandman hotels te zijn en ook op dezelfde weg. We lieten onze voucher zien aan de taxichauffeur die ons bij het verkeerde hotel achterliet. Het ander hotel was op 5 minuten loopafstand. Na al die uren in het vliegtuig zijn we maar gaan lopen. We zagen het hotel liggen maar namen de verkeerde afslag. Toen we een Aziatische mijnheer aanspraken gaf hij aan dat hij geen Engels sprak, maar probeerde wel te helpen. Erg vriendelijk. We liepen terug. Een oude dame had ons gezien en kwam uit haar huis naar buiten om ons te vertellen hoe wij moesten lopen. Wat een verademing die vriendelijkheid.

Nieuw ritme

Hierna probleemloos ingecheckt in het hotel. We hebben direct de camperverhuurder laten bellen zoals vermeld in de documentatie, maar die was al gesloten. Morgenochtend dan maar bellen.

Ondertussen hakt het tijdsverschil er al aardig in. We stapten om 13:00 in het vliegtuig en kwamen om 14:00 lokale tijd aan. We hadden er dus al aardig wat uurtjes opzitten.

Eerst een drankje gedronken in een naastgelegen sportsbar. De verplichte werkkleding was een korte rokje. Het personeel is vriendelijk, maar zeer commercieel op een acceptabele manier. Op de bon stond handgeschreven een bedankje. Als dat geen Cialdini-tip is om de fooi te verhogen dan weet ik het ook niet. Het geven van tips is in Canada sowieso een gewoonte. Aan de hoogte van de fooi laat je zien hoe tevreden je bent. Gangbaar is minimaal 10 procent.

fooi

Om ons zo snel mogelijk aan het ritme aan te passen, een lichte salade gegeten in het naastgelegen restaurant. Van dezelfde keten, want ook deze dames liepen allemaal in strakke (te) korte rokjes. “Hi how are you? I am Wendy and i am you waitress for tonight. ” Toen ze de kaart bracht gaf ze direct aan wat haar favoriete gerecht is. Mooi hoe ze dat doen. Lekker gegeten en toen naar bed. Vaak wakker geworden, maar uiteindelijk toch wat uurtjes kunnen slapen. Onze Canadareis is nu echt begonnen…

Reisschema dag 1 - Bron: Google Maps
Reisdag: 1
Datum: 1 juni 2014
Beginpunt: Schiphol Nederland
Eindpunt: Vancouver Canada
Afstand: 7.703 km
Aantal beren gezien: 0

 

Over rogier

Rogier (1974) is online marketeer bij zijn eigen onderneming: Webmonnik.nl. Qua reizen is hij o.a. geweest in Italië, Frankrijk, Engeland, Amerika (Las Vegas), Japan en Canada.

Comments

 1. Annette zegt

  Heel veel plezier gewenst! Met veel mooie indrukken!
  Voor ons nog 2 weken, het aftellen is ook begonnen…
  Ik ben nog wel even benieuwd hoe het is met het wifi-bereik en (al dan niet mobiel) telefoongebruik. Misschien kun je daarover nog iets met ons delen.
  Goede reis 🙂

  • Hallo Annette. Dank voor je reactie. WiFi is op de meeste commerciële campings beschikbaar. Bij de campings die wij hebben bezocht, was dit vrijwel altijd gratis. De sterke van het signaal verschilde wel enorm. Dit is ook afhankelijk van de plek die je krijgt aangewezen. In veel plaatsen zijn er ook mogelijkheden om (gratis) online te gaan. Bijvoorbeeld bij Starbucks. Meer over het gebruik van je mobiele telefoon lees je in dit bericht.

   Goede reis! Groeten, Rogier

 2. Beste Rogier,

  Erg leuk om jullie website te lezen! Erg veel informatie.

  Wij gaan 6 juni naar Canada om 19 dagen rond te trekken met de camper. Kun je ons tips geven over hoe jullie de route vantevoren gepland hebben? Wij willen ook Vancouver Island nog bekijken en zitten te twijfelen om de 1e dag direct naar Vancouver Island te gaan. Alleen omdat we natuurlijk moeten wennen aan de camper en boodschappen gedaan moeten worden, weten we niet of dat een succes word vanwege de 1,5 uur Ferry die we moeten nemen. Of toch de eerste dag een klein stuk naar Hope….. Hmmm..
  Wat zou je adviseren hierin?

  Welke campings hebben jullie vantevoren geboekt?

  Groetjes!
  Roel

  • Hi Roel,

   Dank voor je e-mail. Het bepalen van je route is een leuk klusje, maar ook lastig omdat je niet precies weet wat je kan verwachten. Althans dat was bij ons het geval omdat dit de eerste keer was. We hebben o.a. hier beschreven hoe wij de route voor hebben bereid.

   Wat betreft je vraag om direct de eerste dag naar Vancouver Island te gaan… het kan waarschijnlijk, maar zoals je zelf al aangeeft moet je wennen aan de camper, boodschappen doen, etc. Persoonlijk zou ik het rustig aandoen en genieten van alle eerste indrukken in plaats van je te haasten. Maar dat is dus mijn mening.

   Wij hebben van te voren geen campings geboekt. Wel in een aantal gevallen tijdens onze reis voor de volgende dag, of de dag erna. Vrijwel alle campings hadden plek zat, behalve in Jasper. Maar die camping kon toch niet gereserveerd worden.

   Heel veel plezier op jullie reis!

   Groet, Rogier

 3. Hallo Rogier,

  Ook wij zijn van plan in 2018 een rondreis door West-Canada te maken. Jullie zijn begin juni gegaan. Is dat een gunstige reistijd? Hoe was de temperatuur?

Speak Your Mind

*