Voorbereiden op je reis naar Canada: zo doe je dat!

Veel mensen die onze site bekijken, stellen ons de vraag:

“Wij hebben een camperreis naar West-Canada geboekt, hoe kunnen we de reis nu het beste voorbereiden?” Dat is precies de vraag die wij ons ook stelden, voordat wij op pad gingen. In dit artikel zal ik beschrijven hoe wij onze reis door British Columbia en Alberta hebben voorbereid.

Je reis naar Canada voorbereiden

Georganiseerde reis

Je kunt bij diverse touroperators complete camperreizen boeken. Dan is in feite alles al voor je geregeld: de vlucht wordt geboekt, de route is bepaald, de camper is gereserveerd en vaak zijn ook de campings onderweg voor je geboekt. Handig als je zelf nergens over na wilt denken. Nadeel is dat je dan niet zo flexibel bent. Bevalt een bepaalde plaats, dan kun je er niet langer blijven want de volgende camping is gereserveerd.

(Deels) zelf regelen

Wij hebben er bewust voor gekozen om onze camperreis zonder “route” te boeken. Dat betekende dat alleen de vlucht,  de eerste hotelovernachting in Vancouver en de camperhuur voor ons waren geregeld door de touroperator. De rest van de reis wilden we zelf bepalen. De de route en de campings wilden wij graag zelf zoeken om zo flexibel mogelijk te zijn.  Dat is ons erg goed bevallen.

Wat zijn de dingen die wij hebben voorbereid en hoe hebben we dat aangepakt?

Je route door Canada bepalen

Vast stond dat we zouden vliegen op Vancouver. Dat was dus het begin- en het eindpunt van de reis. Vervolgens zijn we gaan kijken naar het aantal beschikbare reisdagen. In ons geval 16: 18 dagen minus één dag voor de heenreis en één dag voor de terugreis. Vervolgens zijn we op websites van aanbieders van Canada vakantiereizen gaan kijken naar de routes die zij aanbieden in standaardreizen. Daarvan weet je dat het routes zijn die goed te doen zijn binnen een bepaalde periode én dat de highlights er meestal wel bijzitten. Op de sites van Jan Doets, Tiogatours en GreatLakes Travel staan bijvoorbeeld complete routes met van dag tot dag de reis beschreven. Ook hebben we veel reisverslagen gelezen op internet en informatie uit een reisgids ( Reisgids Canada | Insight Guide (ISBN 9789066551879) gehaald. Je hebt dan al snel in de gaten wat je niet wilt missen en wat je misschien wel kunt overslaan.

voorbeeldreizen Canada op sites van touroperators

Een fout die wij al snel maakten is dat je geneigd bent om te veel te plannen in korte tijd. Zo wilden wij aanvankelijk nog een paar dagen Vancouver Island toevoegen aan onze route. Toen we de route met een grote markeerstift op een routekaart tekenden en de te rijden afstanden per dag in Google Maps opzochten, bleek dat al snel te veel van het goede.

Reisplanning Canada

Met behulp van een simpel overzicht in Excel maakten we vervolgens een globale reisplanning:

reisplan

Bepaal voor jezelf hoeveel tijd je per dag maximaal wilt rijden en plan zo nu en dan ook een paar dagen op één locatie. Dat hebben wij bijvoorbeeld in Kelowna, Banff en Whistler gedaan. Op die manier heb je net iets meer tijd ter plekke. In Google Maps kun je eenvouding zien wat de reisafstand en reisduur is tussen twee plaatsen. Houd er wel rekening mee dat je langzamer rijdt dan met een gewone auto, dus in de praktijk ben je wel iets langer onderweg. De camper rijdt op de snelweg maximaal 80 km per uur.

Als de planning klaar is, neem dan een geprinte versie mee en bewaar ook een digitale versie zodat je onderweg gemakkelijk aanpassingen kunt doen.  In grote lijnen hebben wij ons trouwens aan de planning gehouden, met hier en daar  een kleine aanpassing zoals bij Kamloops.

Campings in Canada

Bij het voorbereiden van de route hebben we ook vrij veel tijd besteed aan het vinden van geschikte campings.  Hierbij zochten wij vooral reviews van anderen. Wat vinden andere reizigers van een bepaalde camping?  Er zijn niet veel websites waar je die informatie vindt. En als ze er zijn, dan vind je er lang niet informatie alle campings. Goede zoektermen: campgrounds west-canadacampings west-canadaRV-parks West-canada, RV Campgrounds West-canada.

Op de website van de National Parks vind je in ieder geval goede beschrijvingen van de Nationale Campings.  Verder is een kwestie van Googlen en reisverslagen van anderen erop na slaan. Heb je een camping gevonden die je aanspreekt, type dan gewoon de naam in Google en meestal zie je al snel of het iets is of niet. Handig is ook het prikbord van de Canada Startpagina, deze is in 2014 vernieuwd en sindsdien minder populair dan de oude versie. Het forum van Canada-Plaza is een heel goed alternatief. Ook hier vind je veel ervaringen van anderen .

Stel vragen op het Canada prikbord

Uiteraard zullen wij ook de informatie delen over de campings die wij hebben bezocht. Hiervoor hebben we een aparte camping pagina gemaakt.

Campings in Canda reserveren

Voor vertrek hebben wij alleen voor de eerste nacht een camping gereserveerd. De rest van de campings reserveerden we onderweg of we gingen op de bonnefooi. Dat kon gemakkelijk, omdat wij buiten het hoogseizoen reisden. In het hoogseizoen is het wel aan te raden campings te reserveren. Voor het reserveren heb je vrijwel altijd een creditcard nodig. Een handig tip is om thuis al een prepaid creditcard aan te schaffen en er een klein bedrag op te storten. Als je deze creditcard gebruikt voor het reserveren van campings, hoef je niet je gewone creditcardnummer telefonisch, of via e-mail door te geven bij het reserveren. Bij het afrekenen kan je dan contant betalen, of je “echte” creditcard gebruiken. We hebben onderweg ook regelmatig per e-mail gereserveerd.

Voorpret

Met deze voorbereidingen kun je al ruim voor vertrek beginnen. In ons geval kostte het meerdere zondagmiddagen en diverse vrije avonden. Dat was eigenlijk alleen maar leuk, want hierdoor wordt wel steeds duidelijker wat voor geweldige reis we voor de boeg hadden. Ofwel: gegarandeerd voorpret!

Als je reisplanning klaar is, zit ook een groot deel van de voorbereidingen erop.

Praktische zaken

In de weken voor vertrek moet je dan nog wel een aantal dingen regelen:

 • Paspoort  en internationaal rijbewijs (optioneel) regelen.
 • Eventueel National Parc pas aanschaffen.
 • Checken of je mobiele telefoon gebruikt kan worden in Canada.
 • Prepaid creditcard aanschaffen.

 

Over Leonoor

Leonoor (1976) is senior SEA consultant bij een gerenommeerd zoekmachine marketing bureau. Ze is een reislustig type en heeft al veel landen bezocht. Canada is haar favoriete vakantiebestemming.

Comments

 1. een top website, … kan niet anders dat deze een succes wordt onder de canada-camper-avonturiers … Je werk en ervaringen worden enorm gewaardeerd !

  Dank je, voor deze fijne site !

  Chriz

  • Dank je wel Chriz. Fijn om te horen. We vinden het erg leuk om onze ervaring en kennis te delen. Hier worden we zelf ook elke keer weer blij van!

   Groet, Rogier en Leonoor

   • linda lanckmans zegt

    hallo
    op 05/09/2016 vertrek ik alleen met de camper voor drie weken
    ik kreeg een route die jullie ook volgden
    heb je vooraf al de kaarten nodig van de parken om wandelingen te doen ,of vind je die gemakkelijk onderweg
    nog iets helemaal anders dan :ik huur een camper bij whings and wheels,is het dumpen hetzelfde principe zoals jij beschrijft op je site ?

    groetjes
    linda

 2. Hallo,
  Wij gaan 10.09.16 voor 3 weken naar Canada met een MH23/25 S camper van Fraserway.
  We hebben nog nooit eerder gereisd met een camper.
  Jullie reisschema ziet er gaaf uit en ik zie dat de totale km planning zo’n 2184 km was.
  Kan je me nog aangeven hoeveel km het in totaal is geworden?
  Hoe hebben jullie dat gedaan, als je een paar dagen op een camping staat en je wilt naar een bezienswaardigheid in de buurt? Camper starten en weg ermee? Krijg je dan bij terugkomst op de camper dezelfde plek?
  We halen veel informatie van jullie site, ziet er top uit.

  • Hallo Rick en Aline,

   Dank voor jullie reactie. Lees de site goed door en je vindt bijna op elke vraag een antwoord 🙂 Wat betreft bezienswaardigheden… achteraf hadden we fietsen willen huren bij de camper. Hierdoor ben je nog flexibeler als je ergens een paar dagen verblijft. Misschien hebben jullie daar iets aan.

   Groet, Rogier

 3. Wat een superwebsite! Precies waar we naar op zoek zijn :). Wij staan helemaal aan het begin van het plannen van onze reis dus hebben heel veel aan nuttige tips en praktische informatie. Dank dat jullie dit op deze manier delen!

 4. Wij willen volgend jaar met de camper door Canada, en hier is inderdaad veel nuttige info te vinden.
  Top gedaan en erg fijn dat jullie je opgedane kennis willen delen!
  Erg bedankt!

 5. Esther zegt

  Weet iemand of je een campinggids krijgt/ kan kopen bij de camperverhuurplaats in Canada? Of deze het beste al in Nederland kopen? Heb de route uitgestippeld voor onze reis , maar wil me niet van te voren vastpinnen op een camping, ze het liefst wel waar we uitkomen die dag.

 6. Wij gaan volgend jaar eind mei onze eerste camperreis door Canada maken.
  Wat is dit een geweldige site, ik heb hier al zoveel informatie door kunnen krijgen.
  Leuke is dat ik al een lijstje met campings gemaakt heb, en ze nu hier op jouw weer tegenkom. Dus nog extra informatie en voor mij een bevestiging dat ik de goed campings heb uitgezocht.
  Met dank voor alle fijne informatie!

 7. Pietrix de Graaf zegt

  Prachtige informatieve site Rogier en Leonoor. volgend jaar begin mei gaan we met een camper ‘one way’ vanaf Vancouver naar Calgary. We hebben veel aan jullie campgroundinfo en evt. bezienswaardigheden. We reizen helemaal in het voorseizoen en willen graag Vancouver Island aandoen. Door jullie site genieten we nu al. Bedankt

 8. yvonne zegt

  beste rogier en leonoor wat zijn we blij met jullie site en uitleg wij willen de reis gaan maken in juni 2018 en zijn zo een heel stuk op weg geholpen dank jullie wel alvast fam van der knaap

 9. Karin en Jozef zegt

  Wat een top site !!
  We gaan mei-juni 2019 3,5 week de trip maken na er 25 jaar over gesproken te hebben. Voorbereidingen zijn al in volle gang en hebben via een kennis jullie site doorgekregen. Nog lang niet helemaal bekeken maar we hebben er nu al super veel extra info uit kunnen halen.

Speak Your Mind

*